1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. ÇAY ÜRETİCİLERİ SAHİL YOLUNU KAPATTI!
ÇAY ÜRETİCİLERİ SAHİL YOLUNU KAPATTI!

ÇAY ÜRETİCİLERİ SAHİL YOLUNU KAPATTI!

Çaykur'un Taşlıdere fabrikasını kapatmamasını isteyen üreticiler eylem yapıp, genel müdür ve Rize milletvekillerini suçladılar.

A+A-

MUSTAFA BAYRAK
Çay fabrikalarının kapanmasını istemeyen Rizeli çay üreticisi köylüler, bu kez Karadeniz Sahil Yolu’nun Rize geçişini ulaşıma kapatarak eylem yaptı. Yaklaşık yarım saat yolu trafiğe kapatan köylüler, Çaykur’un kapatmayı planladığı fabrikanın yerine yenisi yapılmadan fabrikanın yıkılmasına izin vermeyeceklerini kaydettiler.

Sabahın erken saatlerinde Rize kent merkezinde bulunan Çaykur’a ait Taşlıdere Çay Fabrikası önünde toplanan köylüler, fabrikanın kapatılmasına tepki göstererek, Sahil Yolu’nu ulaşıma kapattı.

Daha önce de fabrikanın kapatılmasına tepki gösteren köylüler ve mahalleliler, kapatılması planlanan fabrikanın yerine başka bir yerde yenisinin yapılmasını istedi. Yetkililerin kendilerine bu konuda söz vermesini talep eden çay üreticileri, Çaykur Genel Müdürü ile milletvekillerinin kendilerine bu konuda destek vermediğinden de şikayet etti.

Çorapçılar Mahallesi Sakinleri mahallelerine sınır Taşlıdere Mahallesi’nde bulunan ve arazisi ile birlikte RTEÜ Tıp Fakültesi’ne devredildiği için yıkımı planlanan Çaykur Siyah ve Yeşil Çay Fabrikası’nın kendi mahallelerinde yeniden inşa edilmesi için bu kez Sahil Yolunu ulaşıma kapattı.

Rize Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş’ın da destek verdiği eylemde, konuşan üreticiler, “Fabrikamızı yıkmayı planlıyorlar. Fabrika arazisinin üniversiteye devredilmesine karşı değiliz. Ancak fabrikanın diğer fabrikalara dağıtımı yerine mahallemizdeki uygun arazide yeniden kurulmasını istiyoruz. Bize bu konuda yetkililerin söz vermesini bekliyoruz. Çaykur Genel Müdürü, yeni fabrika yapılmayacağını söylüyor. Yeni fabrika yapılmadan, bu fabrikanın bir taşını dahi söktürmeyiz” diye tepkilerini dile getirdiler.

Kadın ve çocukların da yoğun yağmura ve soğuğa karşın destek verdiği eylemde konuşan mahalleli kadınlar, “Bizler yağmur, çamur, güneş demeden çay bahçelerimizden topladığımız çayları bu fabrikaya getiriyoruz. Şimdi de fabrikamıza sahip çıkıyoruz. Seçim zamanları bizlere gelip oy avcılığı yapanlar şimdi bizim yanımızda değil. Nerede milletvekilleri? Çaykur Genel Müdürü ortada yok! Hepsi buraya gelecek. Bize yeni fabrika yapılma sözü verilmeden hiçbir yere gitmeyiz. Fabrikamızı da vermeyiz” diye konuştular.

Yolun trafiğe kapatılmasının ardından eyleme müdahale eden polis ekipleri ise köylülerden eylemlerinin amacına ulaştığını ve yetkililerin kendilerine gerekli çalışmalar için söz vereceğini kaydederek, trafiğe kapatılan yolun ulaşıma açılmasını istedi. Özellikle kadınların, yolu trafiğe açmama konusunda direnmeleri üzerine, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş ile diğer mahalle muhtarları da devreye girerek, yolun tek şeritten trafiğe açılmasını sağladı.

Rize Üniversitesi kurulduğu zaman Zihni Derin Çay Fabrikasının 1 km ileriye taşınarak bir taş ocağında yenisinin yapıldığını ve yine Pazar’da başka bir fabrika yapıldığını kaydeden üreticiler, “Bu fabrikanın da buradan kaldırılıp 3 km ileride bulunan taş ocağında yapılmaması için bir neden yok” şeklinde konuştular.

Fabrika yıkılmadan önce yeni fabrikanın yapılmasını isteyen köylüler, “Yenisi yapılmadan eskisini yıktırmayacağız. Bizi mağdur ve perişan etmesinler” diyerek tepkilerini sürdürdüler.

Sahil yolunda toplanan yaklaşık 150 kişi daha sonra yolu trafiğe açarak fabrika alanında toplandı. Muhtarların yetkililerle bu konuda yeniden iletişim kurmasını isteyen çay üreticileri, bu konuda kendilerine tutarlı sözler verilmediği taktirde eylemlerini sürdüreceklerini, özellikle de 21 Aralık’ta daha büyük bir eylem yapacaklarını kaydettiler.

Fabrika alanında bir süre bekleyen köylüler daha sonra olaysız bir şekilde fabrikadan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
13 Yorum