1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çay üreticisi kendi çayını kendisi biçmeye başladı!
Çay üreticisi kendi çayını kendisi biçmeye başladı!

Çay üreticisi kendi çayını kendisi biçmeye başladı!

Gürcü işçilerin dövizdeki yükseliş nedeniyle yevmiye ücretlerini artırmasının ardından, Rizeli çay üreticileri artık kendi çaylarını kendileri topluyor!

A+A-

CENGİZ YILDIRIM
Dövizdeki dalgalanma, Rize’de çay üreticisini de etkiledi. Çay toplama işinin son zamanlarda Gürcü işçilere bırakılması ve dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle maliyetlerin artması bu alandaki dengeleri de bozdu. 

cay1-015.jpg

Çayını yevmiye veya ton işi biçtirdiği Gürcü işçilerin, dövizdeki dalgalanma nedeniyle fiyatlarını yükseltmesi, çay üreticilerini de zora soktu.
 
Gürcü işçilerin döviz fiyatlarının yükselmesini gerekçe göstererek yevmiye fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle çay üreticilerinin büyük bölümü son sürgünlerde kendisi bahçeye girmeye başlarken çalışmak için bölgeye gelen Gürcü işçilerde de son dönemde büyük azalma görüldü.

cay2-012.jpg
 
Çay bahçesine girerek kendi çayını toplamaya başlayan üreteciler yaptıkları açıklamada, “İlk sürgünde 140 TL olan yevmiye doların artmasıyla 170 TL’ye çıktı. Günlük yevmiye; sabah kahvaltısı, öğle yemeği, araba parası ile toplam tutar 1 kişi 220 TL’yi buluyor. Tondaki maliyet ise 550 TL’den 700 TL’ye yükselmiş oldu. Bu saatten sonra biz de eskiden olduğu gibi çayımızı kendimiz toplamaya başladık.” ifadelerini kullandı.

vid1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum