
Çaykur işçilerine kadro tartışması
Hak-İş Konfederasyonu Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan'dan önemli iddialar:
Hak-İş Konfederasyonu Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Rize'de de Öz Gıda-İş Sendikası'na gelenlerin 'Benim 180 gün, 181 gün, hatta 182 fiili iş günüm var, ama kadro alamadık' dediklerini öne sürerek, ''Bu ilgisizlik, takipsizliğin ispatıdır. Tek Gıda-İş Sendikası eğer bu kadar işine sahip çıkıyorduysa bu işçilere neden sahip çıkmadı? ÇAYKUR'da çalışan ve 180 ve 181 gün fiili iş günü bulunan işçiler, SSK şubesinde bu günleri 178, 179 gün olarak göründüğü için, kadro alabilme şansları varken Tek Gıda-İş Sendikası'nın ilgisizliği ve takipsizliği nedeniyle kadro alamadılar'' dedi.
Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 16 bin 55 işçinin 13 binine kadro aldıklarını söyledi.
Settar Aslan, Öz Gıda-İş Sendikası Rize Temsilciliği'ni ziyaretinde, orman işçilerinde başlattıkları örgütlenme çalışmaları sırasında 1 ay gibi kısa sürede Çevre ve Orman Bakanlığı'nda çalışan 25 bin işçinin 20 bininin sendikalarına katıldığını bildirdi.
O dönemde orman işçilerine bugün ÇAYKUR işçileri için söylendiği gibi ''Sakın sendika değiştirmeyin, haklarınızdan faydalanamazsınız, ikramiyelerinizi alamazsınız'' dendiğini savunan Aslan, ''Hukukun olduğu yerde insanları korku tüneliyle bir yere hapsetmek mümkün değildir. Sendikamıza katılan Çevre ve Orman Bakanlığı'nda çalışan işçilerin hiçbirinin hak kaybı söz konusu olmadı. Çünkü bugün kamuda hangi zamlar alınmışsa Çevre ve Orman Bakanlığı'nda çalışan işçiler de aynı zammı almışlardır. Hiçbir hak kaybı söz konusu değildir'' dedi.
Aslan, şöyle devam etti:
''Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 16 bin 55 işçiden 13 binine kadro aldırdık. Yıllardır orman işçisi, hayal ettiği kadrolarına kavuştu. Bu insanlar, uzun süreli çalışmayı bir kenara bırakın, sosyal güvenceden yoksun çalışıyordu. Yılda 1 ay çalışan işçi bile vardı. O da 1 ay çalışmak için şehrin önde gelenlerinin hepsinin kapısını çalıyordu. Ama artık bunlar bitti.''
6 ay ve üzeri çalışanların kadro almalarına olanak sağlayan yasaya da değinen Aslan, şunları kaydetti:
''Sosyal Sigortalar Kurumu, yılı 360 gün kabul ediyor. Takvim yılı ise 365 gün. Burada işveren kayıtlarına göre, işçinin 180 veya 181 gün maaş bordosu var. Ama sigorta kayıtlarına göre bu 179 veya 178 gün görünüyor. Bundan dolayı insanlar mağdur oluyor. Biz orman işçileri adına bunun farkına vardık.''
Bu uygulama nedeniyle Tarım Orman-İş Sendikası'na üye 500 işçinin mağdur olduğunu ifade eden Aslan, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşüp konuyu kendilerine anlattık. 'Teknik bir durumdan dolayı 500 işçi mağdur oluyor ve kadro alamıyor' dedik. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı ile görüşüldü ve ilgili bakanlık yetkililerine talimat verildi, konu incelendi. Ardından benim sendikama bağlı 500 işçi daha kadro aldı'' diye konuştu.
Rize'de de Öz Gıda-İş Sendikası'na gelen insanların 'benim 180 gün, 181 gün, hatta 182 fiili iş günüm var, ama kadro alamadık' dediklerini kaydeden Aslan, ''Bu ilgisizlik, takipsizliğin ispatıdır. Tek Gıda-İş Sendikası eğer bu kadar işine sahip çıkıyorduysa bu işçilere neden sahip çıkmadı? ÇAYKUR'da çalışan ve 180 ve 181 gün fiili iş günü bulunan işçiler, SSK şubesinde bu günleri 178, 179 gün olarak göründüğü için, kadro alabilme şansları varken Tek Gıda-İş Sendikası'nın ilgisizliği ve takipsizliği nedeniyle kadro alamadılar'' dedi.
HABERE YORUM KAT