1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çaykur rekolteyi yükseltti
Çaykur rekolteyi yükseltti

Çaykur rekolteyi yükseltti

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Ekrem Yüce, ÇAYKUR'un her geçen yıl aldığı yaş çay miktarını arttırdığını söyledi.

A+A-

Göktürk FIRAT - 2. sürgün yaş çay alımlarıyla ilgili ÇAYKUR salonunda basın toplantısı düzenleyen Ekrem Yüce, 1. sürgünde 218 bin ton yaş çay yaprağı alındığını hatırlatarak, 1. sürgünden üreticiye kalan borçlarının birkaç gün içinde tamamlanacağını açıkladı. Yüce, "1. sürgünde üreticimizden 218 bin ton yaş çay yaprağı aldık. Mayıs ayı içerisinde üreticimizden aldığımız yaş çayın karşılığı olan 49 milyon YTL Haziran ayı içerisinde ödendi. Haziran ayı içerisinde alınan 141 bin ton yaş çay karşılığı olan 90 milyon YTL'nin
ise ödenmesine başlandı. Birkaç gün içerisinde ödemeler tamamlanarak, üreticimize borcumuz kalmayacak. Üreticimizin alın terinin karşılığını çok kısa bir sürede ödemenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
ÇAYKUR'un yaş çay alım miktarını her geçen yıl arttırdığına dikkat çeken Yüce, "1. sürgün alımlarında son yılların en verimli mübayası gerçekleştirildi. 2003 yılı 1. sürgünde 184 bin ton yaş çay yaprağı alınken, yıllara göre yaşanan periyodik artışlarla bu yıl 218 bin tona ulaşıldı. 2. sürgünde de 215 bin tonun üzerinde yaş çay yaprağı almayı hedefliyoruz. Henüz alımlarda günlük işleme kapasitemiz olan 6 bin 614 tona ulaşılamadı. Bu nedenle sınırlama koymadan serbest alımlarımızı sürdürüyoruz. Serbest alımlarımız günlük işleme kapasitesine ulaşılana kadar devam edecektir" diye konuştu.
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, çayda kalitenin önemine dikkat çekerek, ürünün taze olarak teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Yüce, "Bazen vatandaşlarımız topladıkları çayını birkaç gün sonra bize teslim edebiliyor. Bu çayımızın kalitesini düşürüyor. Bu kurum hepimizindir. Kimse sahibi bulunduğu kurumu riske atmak istemez. Bu nedenle kurumumuza ve çayımıza sahip çıkalım. Çay kalitemizi bozmayalım" şeklinde konuştu.
Tapusu bulunmayan üreticilerin yaş çay destekleme primi alamayacağı yönündeki iddiaları da değerlendiren Yüce, "Bu yönde ülkemiz geneli için alınan bir karar olduğu doğrudur. Biz ilgili bakanımızla görüşerek, Rize'nin farklı bir hassasiyetini anlattık. İlimizde kadastro çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlanamamıştır. Çay üreticilerimizden yüzde 80'inin tapusu yoktur. Bize söz konusu yasanın Rize'deki kadastro çalışmalarından sonra çay üreticisini bağlayacağı yönünde söz verildi. Çay üreticilerimiz bu yılki yaş çay destekleme primlerini alabilecekler" açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum