1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Çin malı oyuncaklar toplatılıyor
Çin malı oyuncaklar toplatılıyor

Çin malı oyuncaklar toplatılıyor

En lüks mağazaların bile raflarını dolduran Çin malı gıda, ilaç ve oyuncaklar sağlığa zararlı olduğu için üreticisi tarafından toplanıyor.

A+A-

Daha önce yaklaşık 1 milyon Çin malı oyuncağını piyasadan toplatan dünyanın en büyük oyuncak şirketi ABD'li Mattel grubu, Çin'de yaptırdığı 18 milyon oyuncağı güvenliğinden endişe ettiği gerekçesiyle mağazalardan toplatıyor.
Amerikan şirketinin söz konusu oyuncaklarını dünya çapındaki oyuncak dükkanlardan geri çekeceği ve bu ürünler arasında özellikle çocukları için tehlikeli olan kurşunlu boya kullanılmış arabalar ve yanlış monte edilmiş mıknatıs parçaları bulunduran oyuncakların yer aldığı belirtildi. Bu, Amerikan şirketinin iki hafta içerisinde ikinci kez Çin'de yaptırdığı oyuncaklarını geri çekme girişimi oluyor. Guruba bağlı Ficher- Price şirketi iki hafta önce çocukların sağlığını tehdit eden kurşunlu boya kullanıldığı gerekçesiyle piyasadan 1 milyondan fazla oyuncağı toplatmıştı. Bu girişimin ardından oyuncakları toplatılan Çinli Lee Der Industrial şirketin Hong Konglu pa tronu da dayanamayarak kendini asmıştı.

Kurşunlu boya kullanılan oyuncaklar arasında Pixar'ın ünlü çizgi filmi Cars (Arabalar) figürleri yer alırken, mıknatısları yanlış monte edilenler arasında da Batman Magna, Doggie Day Care, Polly Pocket, ve One Piece gibi oyuncaklar bulunuyor. Toplatılan oyuncaklar arasında yaklaşık 1 milyonunu Doggie Day Care setleri, 700 binini Barbie bebek setleri, 345 binini Batman ve One Piece, 436 binini de Sarge jeep serisi oluşturuyor.

Sağlık uzmanları birden fazla mıknatıs parçasını yutan bir çocuğun bağırsaklarının yırtılma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

Geçen yıl kasım ayında 4.4 milyon Polly Pocket oyuncak setleri, Mattel tarafından 200 şikayet ve 3 çocuğun oyuncaklardaki küçük mıknatıs tanelerini yutması sonucu barsak ameliyatı geçirmesinin ardından piyasadan toplatılmıştı.Amerikalı yetkililer, ''Made in China'' yazısıyla üretilen ve toplatılan oyuncaklara ilişkin henüz herhangi bir yaralanma veya zehirlenme haberi almadıklarını bildirdi.

Çin'den ihraç edilen ürünlerin yüzde 99'undan fazlasının iyi ve güvenilir olduğunu söyleyen Pekin yönetimi, son günlerdeki toplatılma olaylarına tepki gösteriyor.

Dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Çin'de üretilen oyuncakların ve çocuk giysilerinin yüzde 20 kadarının standartların altında olduğu kaydediliyor.

Pekin, 1 Temmuz 2007 tarihinden başlamak üzere oyuncak üreticilerine zorunlu bir sertifika vereceğini açıklamış, bu sertifikayı almayı başaramayan şirketlerin faaliyetlerinin durdurulacağını duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız