1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. D.Karadeniz'de PONTUS emelleri
D.Karadeniz'de PONTUS emelleri

D.Karadeniz'de PONTUS emelleri

Hemşinlilerin Ermeni asıllı olduğu söylenerek, diğer taraftan Lazsınız, Gürcüsünüz, Çerkez, Abaza, Rumsunuz gibi ifadeler eklenerek ne amaçlanıyor?

A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yaparken Güneydoğu illerinde sürdürülen terörle mücadele alanında iki kez gazilik unvanına sahip olan emekli Jandarma Kıdemli Binbaşı Yusuf Ziya Çol, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tırmandırılmaya çalışılan terör hareketlerinin arkasında 'Pontus' özlemi yattığını söyledi.
Emekli Binbaşı Çol, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde 'etnik bölücülük' yapılırken, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ise psikolojik harekata tabi tutulduğunu belirtti. Emekli Jandarma Kıdemli Binbaşı Yusuf Ziya Çol, Ordu İli Kültür ve Kalkınma Vakfı tarafından 3 ayda bir yayınlanan 'Ordu'da Dört Mevsim Dergisi'nde yazdığı makalesinde, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir süredir baş gösteren terör hareketlerini değerlendirdi. Dış güçlerin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde uygulamak istedikleri politikanın son 10 yılda yoğunlaştığını, bu yaklaşımda bölgenin coğrafi konumunun, tarihi ve kültürel dokusu ile insan ve toplum yapısının etkili olduğunu belirten Em.Binbaşı Çol, "Hedef Doğu ve Güneydoğu illerindeki sürdürülen 'etnik kökenli bölücülük' gibi aynıdır, ancak yöntem farklıdır. Orada etnik bölücü nitelikli silahlı mücadeleye dayanarak gittikçe siyasallaşan bir hareket sürdürülürken, Karadeniz'de etnik yerine 'psikolojik' yöntemler denenmektedir" dedi.

"KARADENİZLİ PSİKOLOJİK OLARAK YONTULUYOR"
Em.Binbaşı Çol, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sürdürülmek istenen psikolojik harekatı şöyle özetledi: "Bölgede bağımsız bir Pontus devleti kurma gayretlerine bağlı olarak soykırımdan söz edilmekte, insanların dinlerini saklamak zorunda bırakıldığı savunulmaktadır. Bu düşünceyi desteklemek adına bilimsel toplantılar, inanç kültür turizmi, festivallere katılım, belediyeler arası karşılıklı girişimler, Yunanistan'a vize kolaylığı, dil öğretimi, burs barındırma, maddi yardım gibi işlemler yapılmaktadır.
Katolik, Protestan, Ortodoks kiliselerinin 'ev kiliselerinde' Hıristiyanlık propagandası yapması, iş vaatlerinde bulunması, Rize-Hemşin, Çamlıhemşinlilerin Ermeni asıllı olduğunun söylenmesi, diğer taraftan 'Lazsınız', 'Gürcüsünüz', 'Çerkezsiniz', 'Abazasınız', 'Rumsunuz' gibi farklılıkların kullanılması. Bu durum gösteriyor ki, bölgede belli kesime 'Türk değilsiniz', diğer kesime 'Siz Müslüman değilsiniz' şeklinde yanaşılmaktadır. Bunların dışında aşırı sol örgütlerin Tokat merkezli Doğu Karadeniz'e yönelik çalışmaları, PKK terör örgütünün bu grupla birlikte hareket çabaları, TAYAD üyelerinin 2005 yılında neden olduğu gerilim, Trabzon Santa Maria Katolik Kilise papazı Andre Silvia Santro'nun 2006 yılında, son olarak Ermeni asıllı Hrant Dink'in Trabzonlu bir genç tarafından öldürülmesi, bölgeye yönelik psikolojik harekatın sonucu olarak karşımıza çıkar. Tüm bu gelişmeler, terörle mücadelede 600'ün üzerinde şehit veren Doğu Karadeniz halkının ulusal konulara duyarlılığını arttırmaktadır. Oluşturulan bu havayla bölge halkı, toplum psikolojisine bağlı ateşli yapısının da kullanılmasıyla provokasyonun içine çekilmek istenmekte, birbirini tetikleyen halkalar oluşturulmaya çalışılmaktadır".
Bütün bu dış kaynaklı provokasyon ve bölücü yöntemlere rağmen Karadeniz halkının hiç bir zaman terör ve bölücülüğe prim vermeyeceğini söyleyen Em.Binbaşı Çol, makalesini şöyle bitirdi: "Fitne dün buradaydı, bugünde burada. Yarın da burada olacaktır. Biz de hep vardık ve hep olacağız. Üstelik daha büyük birlik ve beraberlikle. Karadeniz halkı, atalarından ve binlerce şehitten emanet olarak aldığı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni dünya durdukça yaşatacak ve geçmişte olduğu gibi gelecekte de devletimizin betonu olmaya devam edecektir".

EM.BİNBAŞI YUSUF ZİYA ÇOL KİMDİR?
Gazi Binbaşı Yusuf Ziya Çol, özellikle bölücü terörün en yoğun olduğu yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bizzat terörle mücadelenin içinde yer alarak ülkenin bölünmez bütünlüğü uğrunda canı pahasına görev yaptı. Yusuf Ziya Çol, bu görevler sırasında Diyarbakır bölgesinde meydana gelen çatışmalarda gözünden yaralanmış, geçirdiği ameliyatlara ve iyileşmeye müteakip aynı bölgeye gönüllü olarak tekrar gitmişti. Bölücü terör örgütü mensupları ile meydana gelen başka bir çatışmada, iki bacağı ve sol kolundan ikinci kez yaralandı. Gazi Binbaşı Yusuf Ziya Çol, halen kolunda mermi çekirdeği ile yaşıyor. Bu üstün görevlerinden dolayı Cumhurbaşkanlığı tarafından, Devlet Övünç Madalyası, Genelkurmay Başkanlığı tarafından, Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile ödüllendirildi. Em.Binbaşı Çol, aynı zamanda çok sayıda üstün başarı belgesine sahip bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
11 Yorum