1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Datvi'yi 3 bilim adamı inceleyecek
Datvi'yi 3 bilim adamı inceleyecek

Datvi'yi 3 bilim adamı inceleyecek

Rize'den Bursa'ya götürülen yavru ayı Datvi'nin hareketleri dünyaca ünlü 3 bilimadamı tarafından incelemeye alınıyor.

A+A-

Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunarak, doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas'a büyütülmesi için verilen "Datvi" isimli ayı, getirildiği Karacabey Ovakurusu'ndaki ayı barınağına alıştı. Diğer ayıları görünce korkan Datvi'nin durumu dünyaca ünlü 3 bilim adamı tarafından incelenecek.
Bursa'nın Karacabey ilçesinde 120 dönümlük arazi üzerine kurulu bulunan Ovakurusu ayı barınağına getirilen Datvi, bakıcısı ve konulduğu 2 dönümlük alana alıştı.

Gün boyunca özel olarak yapılan yükseklikler ve ağaç kütükleri üzerinde oynayarak ve uyuyarak geçiren sevimli ayı, barınağın yanına yaklaşan bakıcısını görünce sevinç gösterilerinde bulunuyor. İçerisine fındık fıstık ve kuru üzüm saklanan saman balyasını bakıcısının elinden almaya çalışan Datvi, pençeleri ile samanları açarak yiyeceklerini bulmaya çalıştı.

Başka bir bölümde bulunan barınağın en uysal ayısı "Poyraz" da Datvi'nin bulunduğu bölüme alındı. Alanında başka bir ayının bulunduğunu fark eden Datvi, önündeki yemeğini bırakarak alanın diğer bölümüne gitti. Poyraz'ın hareketlerini uzaktan takip eden Datvi, bakıcısını görünce yanına giderek arkasına saklandı. Bir süre bakıcısının yanında dolaşan Datvi, Poyraz'ın çıkartılmasıyla rahatça dolaşmaya devam etti.

Datvi'nin hareketlerinin bir veteriner tarafından gün boyu izlenip not alınacağını söyleyen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Nilüfer Aytuğ, "Bu notlar dünyaca ünlü 3 bilim adamı tarafından incelenerek, daha sonraki aşamaların neler olması gerektiği kararlaştırılacak. Kendileri ile sürekli irtibat halindeyiz" dedi.
Datvi'nin elle beslendiği için kilo aldığını ve tırmanma yeteneklerinin zayıf olduğunu belirten Aytuğ, "Bunun için gerekli araçları yaptırıyoruz. Alana monte edilmesinin ardından tırmanma kabiliyetini güçlendireceğiz. Bunun yanı sıra bulunduğu ortama uyum sağlayan Datvi'yi, diğer ayılarla karıştırmak için çalışıyoruz. Bunu barınağın en sakin ayısı Poyraz ile bir kaç gündür deniyoruz. Ne yazık ki Datvi'nin takip reaksiyonu çok fazla gelişmiş durumda. Aslında ayı yavruları annelerini takip ederler. Böyle bir reaksiyonu vardır. Ama bu 6- 7 aylıkken zayıflar. Elle beslenen yavrularda bu reaksiyon kesinlikle gücünden hiçbir bir şey kaybetmez. Şu an bakıcısı Ömer'i i takip etmekten hoşlanıyor ve arası çok iyi. Ama bu çok istediğimiz bir şey değil. O yüzden bakıcısıyla ilişkisini zayıflatırken Poyraz'la ilişkisini güçlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Dünyada ayılar üzerine yaptığı araştırmalarla bu konuda söz sahibi olan 3 bilim adamı ile birlikte çalışmalar sürdürüp irtibat halinde olduğunu söyleyen Aytuğ, "Datvi'nin diğer ayılara alışması tahmin ettiğimizden çok uzun süre alacak. Başlangıçta bu kadar süreceğini tahmin etmedim. Uyum sağlaması birkaç ayı bulacak. Datvi ilk günler ayılardan çok korkuyor ve duvar kenarına veya yükseğe çıkmayı tercih ediyordu. Bugün bunu daha az yaptı. Bakıcısının barınağa girmesi ise Datvi'yi rahatlatıyor. Bu yüzden bakıcısının barınağın içerisinde bulunduruyoruz. Ama elle yem verdirmiyoruz. Günün belli saatlerinde bakıcısı Datvi'nin yanına girerek stresini yoğun hissetmemesi için yanında bulunuyor. Ümit vaat edici gelişmeler var" şeklinde konuştu.
Datvi'nin doğal ortamdan alınarak barınağa konulmasıyla ilgili tenkitlere cevap veren Aytuğ, "7 günden fazla elde beslenen yavruların, hele ki bu yoğunlukta insan eline temas eden yavrunun, sınırlandırılmayan bir yere salınması, hayatlarının tehdit altında olması demektir. Bu sorumluluğu havyan seven hiç kimse alamaz. Ben hayvan seviyorum. Hayvanları seven hiç kimse bu hayvanın doğaya salınması sonucundaki riskleri göz ardı edemez" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum