
Değil istihdam, nüfus kalmayacak
Eski Rize Milletvekili Ahmet Kabil, 1979'lardan sonra çaya verilen taban fiyatın enflasyon altında kaldığını ve artık erimenin tavan yaptığını söyledi.
"1979'lardan sonra çaya verilen yaş çay taban fiyatları genelde enflasyonun altında kaldığı için artık çay geliri Rize'ye istihdam sağlayamadığından göçü de beraberinde getirdi. Diyen eski Rize Milletvekili Ahmet Kabil, Bu düşük fiyat politikası 1980 tarihinden sonra 6 veya 7 kampanya dışında devam etti. Ayrıca çoğu zaman devletin ilan ettiği enflasyon oranı ile Rizelinin zorunlu tüketim maddeleri esas alınarak tespit edilen enflasyon farkı büyük olmaktadır. Bu husus da çay fiyatının yıldan yıla gerilemesindeki sebeplerden bir tanesidir. Enflasyon nispetinde dahi verilen fiyat gerilemeyi durduramıyor. Şeklinde konuştu.
Açıklanana enflasyon rakamlarının rakamlarının tutarsızlığına da vurgu yapan Kabil, 2007'de enflasyon yüzde 9 seviyesinde olmasına rağmen zorunlu tüketim maddelerinde artışlara bir göz atacak olursak, ilaç yüzde 18, ekmek yüzde 16,1, domates yüzde 50, kömür yüzde 28, fasulye yüzde 30, ayakkabı yüzde 32 seviyesinde, meyvelerin ortalaması yüzde 35 civarında, kirada yüzde 25 artış olduğu piyasa araştırmacıları tarafından yazılmaktadır. Çay müstahsili için en önemli tüketim maddesi gübrenin tonu 2006?da 450 YTL olmasına rağmen 2007 yılı sonunda 820 YTL olmuştu. Dedi. (Karadeniz)
HABERE YORUM KAT