1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Dizilerden romanlardan tarih öğrenilmez!
Dizilerden romanlardan tarih öğrenilmez!

Dizilerden romanlardan tarih öğrenilmez!

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Rize Fen Lisesi öğrencilerine tarihi açıklamalar yaptı.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Mevlana’nın ölüm yıl dönümü dolayısıyla başlattığı konferanslar zincirinin 7. ‘sini TOBB Rize Fen Lisesi’nde gerçekleştirdi.

Konuşmasında Mevlana’nın hayatından ve sözlerinden kesitlere yer veren Şimşirgi,l Mevlana’nın doğru anlaşılması gerektiğine dikkat çekerek, “Mevlana ölümünden 700 yıl sonra UNESCO tarafından yılın adamı seçildi. Mevlana’yı duymayan yoktur. Ama adını çok az kişi bilir. Adı Muhammed’dir. Bunun özellikle bilinmesi istenmez. Mevlana’nın ilk sözü ‘dinle’dir. Kuran-ı Kerim’in ilk sözü ile ‘Oku’dur. Mevlana tüm ilimleri okuduktan sonra ‘dile’ demiştir. Dinlemeyenler hiçbir şey elde edemez” dedi.

tarih.jpg

Osmanlı’nın sürekli kötülenmeye çalışıldığına dikkat çeken Şimşirgil, “Osmanlı tarihi kadar kötülenen başka bir devlet yoktur. Ulus devletleri, imparatorlukları hep kötülemiştir. Osmanlı’yı Balkan ulus devletleri, Arap ulus devletleri hep kötülemiştir. İttihat Terakki hükümeti de hep bunu yapmıştır. 80-90 yıldır İttihat Terakki zihniyeti bitmemiştir. En son Osmanlı’yı kötülemeye biz başladık. Ama ilk biz bitireceğiz” diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, ‘Muhteşem Yüzyıl’ isimli diziyi de eleştirerek dizide hiç olmadığı kadar Kanuni Sultan Süleyman Han’a iftira atıldığına dikkat çeketi ve şunları söyledi:
“Dizide doğru olan tek bir kare bulamıyorum. Tek bir doğru kare yok. Dizinin sadece 1. bölümünü izledim. Kırım’daki bir kilisede bugün görmenin mümkün olmadığı bir huşu ile ibadet ediliyor. Çok ustaca kurgulanmış bir kare. Ancak Kanuni tek bir kez namaz kıldı. Onda da rüküya varmadan secdeye indi. Bu ızdırab biran önce bitsin der gibi selam vermeden sağa sola bakıyordu. Kırım askerleri kiliseyi basıp papazı ve insanları öldürdüler. Hürrem’i zorla gemiye attılar. Hürrem canına kıymak isterken öldürülen ailesi rüyasına girdi ve intikamlarının alınması için ölmemesi gerektiğini söylediler. Hürrem de boynundan çıkarttığı Haç’ı sandığının içinde sakladı. Hürrem’i 38 yıldır Osmanlı’yı yıkmak için Kanuni’nin yanında bulunan bir hain ilan ettiler. Bizim dinimiz mabede ve din adamlarına saldırmayı yasaklar. Bu diziyi şimdi ABD, Avrupa ülkeleri ve Arap ülkelerine pazarlamaya çalışıyorlar. Yarın bize mabede saldıran Türkler diyecekler. Reyting için bunu yapıyorlar. İnsan bunu para için yapar mı? Kanuni’nin 15 yılı seferlerle geçti. 13 seferinden sadece 1’in karşısına ordu çıktı. O da Mohaç’ta. 6 milyon 500 bin metre kare devraldığı Osmanlı topraklarını oğlu olan 2. Selim’e 14 milyon metre kare olarak bıraktı. Bugünkü Türkiye’nin 9 katı. Bunu sarayda haremde yatan adama gelip teslim etmezler. 70 yaşında at üzerinde şehit oldu. Bilgili, okuyan insanlara çok ihtiyacımız var. Roman ve dizilerden tarih öğrenmeye çalışmayın.”
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum