1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. DOMUZ GRİBİ UYARISI
DOMUZ GRİBİ UYARISI

DOMUZ GRİBİ UYARISI

Trabzon İmperial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemil Bayarslan, son günlerde adı sıkça duyulan Domuz Gribi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

A+A-

BEKİR KOCA
Domuz gribinin oldukça bulaşıcı ve akut solunum yolları hastalığına neden olan bir grip türü olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel İmperial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemil Bayarslan, aslında bu virüsün sadece domuzlar arasında hastalığa neden olmaktayken İnfluenza virüslerinin hızlı değişmeleri ve birkaç virüsün bir araya geldiklerinde bazı yeni özellikler kazanmaları nedeniyle insandan insana bulaşabilen bir virüsün ortaya çıktığını söyledi.

Virüsün insandan insana bulaşabilir oluşu bir pandemi yani tüm dünyayı kapsayan bir salgın olması olasılığını düşündürdüğünü kaydeden Dr. Cemil Bayarslan “2007 yılında ABD ve İspanyada insanda domuz gribi vakalarına rastlanmış, hatta insandan insana geçiş gösterilmişse de bunlar bazı sıkı teması olan kapalı gruplarda olmuştur. Uluslararası hayvan sağlığı otoritelerine göre domuzlar arasında bu virüsle salgın olan ülkeler Kuzey ve Güney Amerika, İngiltere, İsviçre ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri, Kenya, Çin ve Japonya'yı da kapsayacak şekilde Güneydoğu Asya ülkeleridir. Bu da bize bu ülkelerde insanlar arasında da salgın ortaya çıkmasının daha olası olduğunu düşündürse de insandan insana bulaşıyor olması nedeniyle ABD ve Meksika ile yakın ilişkide bulunan ülkeler de büyük risk altındadır. Hastalık klinik olarak grip hastalığıyla aynı şikayetlere neden olmasına rağmen çok daha ciddi solunum yolları hastalığına ve viral pnömoniye neden olarak ölümcül olabilmektedir” dedi.

Dr. Cemil Bayarslan, vatandaşların kendilerini korumak için almaları gereken pratik ve genel önlemleri şu şekilde sıraladı: “Hasta görünen, ateşi ve öksürüğü olan kişilerle yakın temastan kaçının. Ellerinizi su ve sabunla sıkça yıkayın. Fiziksel olarak aktif olun, besleyici yiyecekler yiyin ve yeterince uyuyun. Şu anda salgın altındaki ABD ve Meksika'daki uzmanlar hastalığın tedavisinde virüsün duyarlılığı göz önüne alınarak oseltamivir ve zanamivir kullanılmasını önermektedirler. Hastalığa karşı aşı elde etme çalışmaları da hızla sürmektedir ancak buradaki dezavantaj virüsün hızla değişmesidir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız