1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Emice'ye Ermeni sansürü!
Emice'ye Ermeni sansürü!

Emice'ye Ermeni sansürü!

Ermenilere yönelik ağır ifadelerin yer aldığı 'Emice İpsiz Recep' adlı Tiyatro oyununun bazı bölümleri yaşanan son olaylar nedeniyle sansürlendi!

A+A-

Muhammet KAÇAR - Ermenilere yönelik ağır ifadelerin yer aldığı 'Emice İpsiz Recep' adlı Tiyatro oyununun bazı bölümleri, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından sansürlendi. Yönetmen Yavuz Alaca, Dink suikastının ardından tiyatro gösteriminde 'Ermeni' yerine 'düşman' ibaresinin kullanılıp, bazı sözcüklerin metinden çıkarılacağını belirterek, suikast sonrası oluşan dostluk ortamına zarar vermemek için böyle bir karar aldıklarını söyledi.
Mehmet Polatoğlu'nun yazdığı Yavuz Alaca'nın yönettiği 'Emice İpsiz Recep' adlı tiyatro oyunu geçen hafta Rize Gençlik Merkezi Müdürlüğü tiyatro oyuncuları tarafından sahnelenmeye başlanmıştı. Ülkeyi istila eden genç yaşlı çoluk çocuk demeden öldüren Ermeni çeteleri ile halka eziyet eden yerli çetelerin zulümlerini anlatan, milli mücadele yıllarında oluşturulan Kuvay-i Milliye hareketinde milis yüzbaşı olarak görev alan, Mustafa Kemal Atatürk'ün de 'Emice' dediği Rizeli İpsiz Recep'in hayatının konu edildiği tiyatro oyununun bazı sahnelerinde, Ermenilere yönelik ağır ifadelere yer verilmişti. Ermeni çetelerinin Türk halkına yaptığı işkence sahnelerinin canlandırıldığı tiyatro sırasında kullanılan ve metinden çıkarılması ya da değiştirilmesi düşünülen ifadelerden bazıları şunlar:
- Ermeni'nin insanlıktan nasibi yoktur.
- Fransız ve Rusları üstümüze salıp 524 bin cana kıydılar.
- Üç kuruş etmeyen Ermeniler geberince kıymete bindi.
- Bu ülkeyi dingonun ahırı bellediler, eşek gibi tepiniyorlar, eşekoğlu eşekler.
- Ekmek yedikleri her diyarda camilere topladıkları insanları canlı canlı yaktılar, biricik yavruların sesleri arşa ulaştı.
- Esir düşen askerleri esaret ve hastalık değil, Ermeni'nin işkenceleri öldürdü. Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in silahlı saldırıya uğradığı gün gösterime giren 'Emice, İpsiz Recep' adlı tiyatro oyununda Ermeni düşmanlığı içeren bu sözler sansürlendi ve bundan sonra Ermeni yerine de 'düşman' ibaresinin kullanılacağı ifade edildi.
Yönetmen Yavuz Alaca, tarihte yaşanan olayları konu aldıklarını belirterek, "Onlar Fransa Parlamentosunda aldıkları kararın ardından biz de onların tarihte Türk halkına yaptıklarını tiyatro oyunu ile sahneledik. Ermeni çetelerinin yaptığı eziyetleri konu aldık. Tabii gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından tiyatro oyunumuzu yeniden gözden geçirdik. Oluşan bir dostluk ortamı var. Buna zarar vermek istemiyoruz. O nedenle sahnelerde bazı değişikliler yapacağız. 'Ermeni' yerine genel bir tabirle 'düşman' ifadesini kullanacağız. Tarihi değiştirme şansımız yok. Bu olaylar yaşanmış. Ama bunları daha yumuşak ifadelerle anlatmaya çalışacağız" dedi.
Oyunun yazarı Mehmet Polatoğlu ise, "Ermenilerin, Türklere karşı soykırım iftiralarına karşı biz de onların yaptıklarının cüzi bir kısmını tiyatro ile anlatmaya çalıştık" dedi. Tiyatro oyunu önümüzdeki günlerde Ankara ve İstanbul'da sahnelenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum