1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Engeller, başarıya engel değil
Engeller, başarıya engel değil

Engeller, başarıya engel değil

Rize Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde avukat olarak görev yapan görme ve işitme engelli avukat Celil Uzun başarısıyla dikkat çekiyor.

A+A-

YUSUF SOYKAN BAL
ANKARA (AA) -  Doğuştan görme engelli olan ve 11 yaşındaki kontrollerde işitme kaybı olduğu da tespit edilen 33 yaşındaki Celil Uzun, Rize Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde avukat olarak görev yapıyor.
Mesleğini yaklaşık 3,5 yıldır icra eden Uzun, ilkokul yıllarında teyzesinin çalıştığı iş yerinde görme engelli avukatın hayat hikayesini öğrendikten sonra hukukçu olmaya karar verdi.

eng2-017.jpg

Okumak için ailesiyle Rize'den İzmir'e taşınan Uzun'a ailesi de büyük destek verdi.
Hukuk fakültesindeki eğitimini tamamlamasının ardından iş hayatına atılan Uzun, çocukluğundan bu yana hayalini kurduğu mesleğini icra etmeye başladı.
- Görme engelli avukat Yazgan'dan ilham aldı
AA muhabirine eğitim ve çalışma hayatına ilişkin açıklamalarda bulunan Uzun, lise yıllarında Türkiye'nin ilk görme engelli avukatlarından Gültekin Yazgan'la tanıştığını, Yazgan'ın, 1950'li yıllarda teknolojik imkanlar şimdiki kadar gelişmemişken Ankara Hukuk Fakültesini başarıyla bitirmesinin kendisine ilham verdiğini anlattı.
Engellilerin o zamanlarda bir dokümanı okuyabilmek için mutlaka gören birine ihtiyaç duyduğunu belirten Uzun, "Benim bir tarayıcı bulmam, bilgisayar bulmam, basılı bir dokümanı okumam için yeterli oluyordu. Ders kitaplarımı da bu şekilde okudum." dedi.

eng1-019.jpg

- "Adliyelere erişilebilirliğin arttırılması gerekiyor"
Adliye binalarının yapısının kendisini zorladığını ifade eden Uzun, "Adliyelere erişilebilirliğin biraz daha arttırılması gerekiyor. Kılavuz zeminler yeteri kadar yok. Sadece adliyeler için değil birçok kurum için bu böyle." dedi.
Ailelerin engelli çocuklarına en iyi eğitim imkanını sağlaması gerektiğini de söyleyen Uzun, "Bir engellinin meslek sahibi olması gerekiyor. Aileler çocuklarını sonuna kadar desteklemeli. Engelli olmak bir meslek sahibi olmamıza engel teşkil etmiyor." ifadelerini kullandı.

HABERİN VİDEOSU:

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum