1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Erdoğan: Yaşananlar kadar çirkin!
Erdoğan: Yaşananlar kadar çirkin!

Erdoğan: Yaşananlar kadar çirkin!

Deniz Baykal'ın istifa kararını açıklarken kullandığı ifadelere Başbakan Erdoğan'dan sert cevap: 'Yaşananlar kadar düzeysiz ve çirkin!'

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Anamuhalefet liderinin bugün yaptığı açıklamalar, yaşananlar kadar düzeysiz ve çirkindir. Bütün yaşananların sorumluluğunu siyasi iktidara yüklemeye çalışmak ahlaksız bir iftiradır, büyük bir hezeyandır" dedi.

Erdoğan, Conrad Otel'de CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'ın açıklamalarını değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan, "Kaygıyla ve hayretle izledim ve izliyorum. İlk andan itibaren itidal duruşumuzu samimiyetle ortaya koyduk" dedi.

Anayasa değişikliği görüşmelerinin yapıldığı Meclis'te paketin tümünün oylanmasından önce kasetten haberdar edildiğini kaydederek, şunları söyledi:

''Bu haberi arkadaşlarım bana getirdiği zaman, görüntüleri kendim görmedim ama arkadaşlarımdan duyduğumla hemen Ulaştırma Bakanıma orada talimat verdim ve 'bir an önce bunun engellenmesi için ne yapılabiliyorsa bunu yapın' demiş olmama rağmen gelişmeler hayret uyandırıcı...

Toplumun genel ahlak değerlerini tahrip edebilecek böyle bir yayına devlet ve hükümet olarak tabii ki seyirci kalamazdık ve o tavrımızla da kalmadığımızı ifade ettik.

Böyle bir gizli çekimin yapılması, bu çirkin görüntülerin internet marifetiyle kullanılması bizim ilkesel olarak, insani olarak, ahlaki olarak ve hukuki olarak kabul edeceğimiz, tahammül edeceğimiz bir durum değildir.''

Olayı duydukları andan itibaren gereken talimatları arkadaşlarına verdiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantımızın olduğu gün, Medya ve Tanıtımdan sorumlu genel başkan yardımcım, 'Böyle bir soruyla karşı karşıya kalırsam ne diyeyim' deyince, 'CHP bizim siyasi rakibimizdir, siyasi noktada her türlü tenkidimizi yaparız, ama bu tür kişisel bir sorun bizim değerlendirme çerçevemiz içerisine girmez' dedik ve olayı bu şekilde o gün kapattık. Tabi bu olayı duyduğumuz andan itibaren arkadaşlarıma bu talimatı verirken bu çirkin görüntülerin yayılmasını da önleme çabasına girdik."

YAŞANANLAR KADAR DÜZEYSİZ VE ÇİRKİN

Baykal'ın hükümeti suçlayan ifadelerine ilişkin de Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ana muhalefet Lideri'nin bugün yaptığı açıklamalar en az yaşananlar kadar düzeysiz ve çirkindir. Siyasal karalamaya dönüktür. Bütün bu yaşananların sorumluluğunu siyasi iktidara yüklemek ahlaksız bir iftiradır, büyük bir hezeyandır. Ümit ediyorum ki bu mesnetsiz suçlamalar içine düşen ve içine düştüğü bu ruh halinin, yaşanan travmanın doğurduğu istemsiz bir reaksiyon kısa bir zamanda sona erer. CHP yöneticilerinin çarpıtma ve gündem değiştirme taktikleri de yaşanan olayın vehametini gölgelemeye yetmeyecektir.

Bu olayın gerçek dışı, uydurma olmasını öncelikle biz tememni ettik. Sayın Genel Başkanın böyle bir yalanlamada bulunmaması, bulunamaması üzüntümüzü daha da artırmıştır."

Erdoğan, "Eğer ellerinde bu hadisenin perde arkasıyla ilgili belge, bilgi varsa bunu hiç geciktirmeden ilgili makamlarla, savcılarla paylaşmalıdırlar" diye konuştu.

SİYASİLER İSTİFAYI DEĞERLENDİRDİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Sayın Baykal'ın istifası çok yeni. Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum'' dedi.

Arınç, gazetecilerin Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifasıyla ilgili sorularına ''Ben sabah İstanbul'da basın toplantısı yapmıştım. Bu konuyla ilgili düşüncelerimi orada söyledim. Sayın Baykal'ın istifası çok yeni. Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum'' karşılığını verdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa kararını değerlendirmesi yönündeki sorusu üzerine, ''Daha uçaktan yeni indim, şimdi öğrendim. Baykal'ın kendi kararı, saygı göstermek gerekiyor'' karşılığını verdi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Baykal'ın istifasıyla ilgili olarak ''Sayın Baykal'ın istifasını, ben şahsen doğru bir davranış olarak görüyorum'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın siyasi hayatını böyle çirkin bir olayın arkasından sonlandırmasının kendilerini üzdüğünü'' söyledi. Bozdağ, "Eğer Sayın Baykal, iddialarında samimiyse elinde ne bilgi, belge, bulgu varsa lütfen açıklasın" dedi.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifasıyla ilgili ''Siyasi mücadele yapanları halk getirmeli ve halk götürmeli. Bu uygar bir iş değil'' dedi.

ZAMANLAMASI "MASUM" DEĞİL

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa etmesiyle ilgili ''Bu çirkin olayın gündeme getiriliş zamanlaması çok dikkat çekici. Bu zamanlamayı 'masum' olarak nitelendirmek pek mümkün değil'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasını değerlendirirken, ''Umarız, Türk solunun toparlanması açısından yeni bir başlangıca vesile olur'' dedi.

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ''Sayın Baykal, istifa ederek onurlu bir politikacı olduğunu gösterdi'' dedi.

Cindoruk, yaptığı açıklamada, ''Baykal, eğer söylediği komployu ispat edebilirse siyasete tekrar dönebilir, görevlerine tekrar kavuşabilir'' görüşünü dile getirdi.

KILIÇDAROĞLU: BAYKAL'A YAPILAN HAKSIZLIK

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanıda gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Ankara'ya gitmek üzere havalimanına geldiğini belirterek, ''Sayın Baykal'a yapılan haksızlık, Türkiye'de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız etmiştir.'' dedi.

CHP Genel Saymanı ve Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, Deniz Başkal'ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifasıyla ilgili ''Bu ayrılığı biz sürekli bir ayrılık gibi görmüyoruz'' dedi.

İÇİME SİNDİREMİYORUM

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, ''Deniz Baykal gibi bir kimlik, komplo sonrası Türk siyasetinden tasfiye ediliyormuş gibi bir durumu içime sindiremiyorum'' dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Deniz Baykal'ın bu belden aşağı siyaset anlayışına, hukuk yollarına başvurup mücadele etme konusunda kararlı olması ve CHP başkanlığını bırakmasını, kendisinin onurlu bir davranışı olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

SİYASİ İRADE İLE ORTADAN KALDIRILMALI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu, ''Deniz Baykal'a yönelik bu saldırı da dahil olmak üzere, özel hayatın mahremiyetini hiçe sayan bu tür eylemleri kınıyoruz. TÜSİAD olarak, son yaşanan bu örnekle bir kez daha ortaya çıkan yetersizliklerin, kamu vicdanını rahatlatacak bir şekilde, güçlü bir siyasi irade ile ortadan kaldırılması yönünde çağrıda bulunuyoruz'' açıklaması yaptı.

İSTİFA YABANCI AJANSLARDA

AP, Reuters ve AFP ajansları Baykal'ın istifasıyla ilgili gelişmeleri ayrıntılarıyla verdi.

Reuters ajansı, bazı siyasi gözlemcilerin bu gelişmeyi, "Temmuz 2011'de yapılabilecek genel seçimler öncesinde CHP'ye yeni bir güç, enerji verebileceği" şeklinde değerlendirdiğini belirtti.

Ajansın görüşünü aktardığı uluslararası yatırım bankası Royal Bank of Scotland'in tanınmış gelişmekte olan piyasalar analisti Timothy Ash, "İktidardaki AK Parti'nin bariz gücü karşısında önemli bir muhalefet gücünün bulunmamasının Türkiye'deki yaygın şikayetlerden biri olduğu" görüşünü savundu.

Reuters, partinin bu ay içinde kurultayı olacağını anımsatarak, bazı siyasal gözlemcilerin, Baykal'ın kurultayda yeniden seçilmesinin olasılık dışı olmadığı yönündeki görüşüne de yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum