1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Fındıklı'da denizalası tepkisi
Fındıklı'da denizalası tepkisi

Fındıklı'da denizalası tepkisi

Sadece Rize Fırtına ve Çağlayan vadilerinde yumurta bırakan denizalasının bu derelerden, yapılan dolgu çalışmaları nedeniyle ürkerek kaçtığı iddia edildi.

A+A-

Zekeriya SARIHAN – Denizalası diye tabir edilen ve dünyada koruma altına alınmış balık türünün Rize’nin Fındıklı ilçesi Çağlayan deresinde her yıl belli zamanlarda yumurtlama yaptıkları belirtilerek, bu dere üzerinde yapılan çalışmaların doğal dengeyi bozduğu öne sürüldü.
Fındıklı ilçesi Aksu Mahallesi Muhtarı Musa Kazım Özçiçek, göç döneminde doğa harikası Çağlayan Deresi yatağından dolgu malzemesi alınmasının buradaki denizalasının neslini sona erdirebileceğini iddia etti.
 Binlerce kilometre kat edip bölgeye gelen denizalasının yumurtlamak için Fırtına ve Çağlayan Vadilerini tercih etiğini ifade eden Muhtar Musa Kazım Özçiçek, “Denizalasının Mart sonu ile Mayıs ayı ortalarına kadar bölgemize göçü devam etmektedir. Bu dönemde dere ağızlarında ve yatağında yapılan çalışmalar bu göçü olumsuz yönde etkilemektedir. Çağlayan Deresinden dolgu amaçlı malzeme alma çalışmaları denizalasının vadiye girmesini ve yukarılara kadar ulaşmasını engelliyor.

Göç döneminde içgüdüsel olarak dereyi daha önceden bilen balıklar sürü halinde çağlayan vadisine girmeye çalışırken böyle bir engelle karşılaşınca geri dönmek ve başka yerleri aramak zorunda bırakılıyor. Her göç döneminde deremizi yumurtlama alanı olarak seçmiş balıklarla beraber gelen yeni nesil sürülerin deremizin yukarı kesimlerine ulaşması, bu çalışmalar nedeniyle engelleniyor. Çağlayan Deresinde denizalası neslini artırmak istiyorsak, yeni sürülerin deremizi öğrenmesi gerekiyor. Yıl içinde dere ağzı ve yatağında yapılan çalışmaların iyi zamanlanması gerekir. Denizalasının göç mevsimlerinde çalışmalara belli dönemlerde ara verilmelidir. Bu konuda da özel idare ve ilçe tarım teşkilatının duyarlı olması gerekmektedir.” Dedi.
Devlet korumasında olan alabalıkların vatandaş tarafından tavlandığında 600 YTL para cezası uygulandığını da ifade eden Özçiçek, “Dere yatağındaki çalışmalar nedeniyle burada alabalıkların gördüğü zarar muhataplarına niçin cezai müeyyide olarak geri dönmüyor. Bir balık yakaladı diye vatandaşa 600 YTL ceza kesenlerin balık neslini ortadan kalkmasına varacak zararları verenler hakkında da yasal işlem uygulamasını bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum