1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Fiyat 15 Lira'ya çıkınca geçişler yüzde 4 azaldı
Fiyat 15 Lira'ya çıkınca geçişler yüzde 4 azaldı

Fiyat 15 Lira'ya çıkınca geçişler yüzde 4 azaldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sarp'taki ücretin 1 TL'den 15 TL'ye çıkarılmasıyla geçişte % 4'lük bir düşüş olduğunu söyledi.

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Sarp Sınır Kapısı'nda kimlik ve pasaportlu geçişlerde ücretin 1 liradan 15 liraya çıkarılmasıyla çıkışlarda yüzde 4'lük bir düşüş olduğunu söyledi.

Hayati Yazıcı, Ankara'dan havayolu ile Batum'a gelerek Sarp Sınır Kapısı'na geçti. Yazıcı, beraberindeki Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Rize Valisi Nurullah Çakır, AK Parti Rize milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar ile sınır kapısında incelemelerde bulundu. Bakan Yazıcı, incelemelerin ardından beraberindekilerle Sarp Sınır Kapısı Mülki İdari Amirliği toplantı salonunda basına kapalı bir şekilde görüşme yaptı.

Ticari aktivitenin fazlalığına bağlı olarak kapıdaki giriş çıkışlarda yığılmalar olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, "Dolayısıyla bunu azaltmamız gerekiyor. Biz bu kapıyı Gürcistan ile ortak gümrük kapısı şeklinde planlayıp yapmayı arzu ediyorduk. Dünyada onun uygulamaları var ama çok az." dedi. 

Bakan Yazıcı, Sarp Sınır Kapısı'ndan geçiş ücretinin 15 liraya çıkarılmasıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı: "Bu uygulama bir haftadır yürürlükte. Kimlikle ve pasaportlu geçişlerde 15 lira harç ödeniyor. Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Bakanlar Kurulu, gerekmesi halinde bu harçları sıfıra kadar indirebilecek, farklı kapılar için farklı uygulama yapabilecek. Bu bir haftalık uygulamada yeni aldığım bilgilere göre çıkışlarda yüzde 4'lük bir azalma oldu. Sene başından bu yana üç aylık süreyi dikkate aldığımızda kapıdan 650 bin kişi çıkış ve bir o kadar kişi de giriş yapmış. Yani aya vurduğumuz zaman ortalama 210–215 bin kişi çıkış yapıyor. Dolayısıyla bu 15 lira herhalde caydırıcı. Daha çok ticari amaçla çıkış yapmak isteyen insanlarımızın ödeyeceği bir ücret. İşsiz güçsüz insanların 'şu tarafa doğru bir geçeyim, gideyim' diyerek dışarı çıkmalarını önemli ölçüde etkilemeyecek diye düşünüyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
16 Yorum