1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. G.Doğu'ya bedava çay dağıtalım!
G.Doğu'ya bedava çay dağıtalım!

G.Doğu'ya bedava çay dağıtalım!

ÇAYSİAD, ilginç bir teklif getirerek kaçak çay ile damak tadı bozulan Güneydoğu kentlerimize bunun kırılması için Türk çayının bedava dağıtılmasını teklif etti!

A+A-

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün, en fazla kaçak çayın tüketildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türk çayının bedava dağıtılmasını teklif etti.
Yılda 220 bin ton kuru çay üretilen Türkiye'ye yurt dışından da 40 bin ton civarında kaçak çay girdiğine dikkat çeken ÇAYSİAD Başkanı Rahmi Üstün, en fazla kaçak çayın İran üzerinden yurda sokulduğunu söyledi. Kaçak çayın büyük çoğunlukla evrak üzerinde yapılan tahrifatla yurda sokulduğunu kaydeden Üstün, kaçak çay sorununa en kısa zamanda bir çözüm bulunmasının şart olduğunu dile getirdi. Türkiye'de yılda 220 bin ton kuru çay üretildiğini ve kuru çayın 600-700 milyon dolarlık bir pazar payının bulunduğuna işaret eden Üstün, gümrüklerdeki ihmal ve hatalar nedeniyle kaçak çaydan doğan vergi kaybının ise 120 milyon dolar civarında olduğunu ifade etti.
 En fazla kaçak çay tüketilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 20 bin tonluk bir pazar bulunduğunu vurgulayan Üstün, bu bölgede tüketilen İran çayının da Türk çayı kalitesinde olduğunu söyledi. Bölgedeki insanların yerleşik damak tadının bozularak Türk çayı içmelerinin sağlanması gerektiğini belirten Üstün, "Karşımızda Türk çayını içmeyen 20 bin tonluk bir pazar var. Onların damak tadını bozmamız lazım. Güneydoğu bölgesinde insanlarımız kaçak çay içiyor. Hem ucuz hem damak tadı var. Bunun için benim bir önerim var. Devlet bizden çay alsın ve Güneydoğu'daki ilköğretim öğrencilerine her ay 1 kilogram çayı bedava versin. O çocuk çayı evine getirince dışarı mı atılacak? Aileleri sonunda Türk çayına alışacaklar. Ya da Çaykur bu bölgede bedava çay dağıtsın" dedi.
Türk çay sanayicisinin korunması gerektiğini dile getiren Üstün, "Bizler birer marka haline gelebilmemiz için ekonomik açıdan güçlü olmalıyız. İddia ediyorum; Türkiye'ye kaçak çay girişi önlensin, bu ülkede yetişen çay herkese yeter. Çayın kurtuluş reçetesi taban fiyatlarının aşağı düşürülmemesi ve çiftçinin mağdur edilmemesinden geçiyor. Eğer çiftçiyi mağdur ederseniz çayı tarlasından söktürürsünüz. Sınırlarımıza ve gümrüklerimize de sahip çıkmalıyız. Eğer maliyetler düşer ve ilgililer de işlerini düzgün bir şekilde yaparlarsa, biz bu ülkeye ucuz çay içiririz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum