1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Geleneksel düğün karakolluk oldu
Geleneksel düğün karakolluk oldu

Geleneksel düğün karakolluk oldu

çamlıhemşin'de geleneksel bir düğün yapmak isteyen genç çiftin silah atışı yapılan görüntülerini TV'ler yayınlayınca haklarında soruşturma başlatıldı.

A+A-

Göktürk FIRAT
Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası'nda hafta sonu gerçekleştirilen düğününde silah atmasıyla gündeme gelen gelin Aslıhan Memoğlu, düğünde attığı silahın kuru sıkı olduğunu söyledi.
Çiçeği burnundaki çiftler İbrahim ve Aslıhan Memoğlu düğünlerinde atılan silahlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Düğünlerinde atılan silah görüntülerinin televizyonlarda yayınlanmasının ardından Çamlıhemşin İlçe Jandarma Komutanlığı'nda ifade veren çiftin hayli üzgün olduğu gözlendi. Gelin Aslıhan Memoğlu, baba evinden çıkıp ata binerken elindeki silahla havaya ateş ettiğini, ardından düğün arabasına binerken yine silahla havaya ateş açtığını ancak tüm bunların çekilen bir belgesel çekimi çerçevesinde kuru sıkı tabancayla yapıldığını söyledi. Aslıhan Memoğlu, yaptığı açıklamada, "Eskiden gelinler evden çıkarken silah atarak çıkardı. Bu düğüne davet anlamında yapılırdı. Eskiden bu silah sesi, 'gelin çıkıyor duyan gelsin, düğün başlasın' anlamı taşıyordu. Burada bizim amacımız bu geleneği yaşatmaktır. Verdiler silahı attım bende. Ama silah kuru sıkı. Gerçek silah olması mümkün değildi çünkü düğün çok kalabalıktı. Gerçek silah olsaydı kullanmazdım. Yani program çekiliyordu. Kültürümüzü görsünler, geleneklerimizi görsünler diye kuru sıkı silahı verip ateş aç dediler. Olay bu" diye konuştu.
Kendilerine maganda denilmesine çok içerlediğini ifade eden Aslıhan Memoğlu "Bizim için maganda deniyor. Bunlar bizi çok üzdü. Bugün karakolda ifademizi aldılar. Sabahtan beri oradaydık. Balayına gitmemiz gerekirken karakola gittik" diye dert yandı.

Damat İbrahim Memoğlu ise düğünde gerçek silah kullanılmasına karşı olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Düğünümüzün kapısında, silah kullanılmaması yönünde uyarı tabelamız vardı. Kültürel bir program çektiklerini söyleyerek kuru sıkı silah verdiler ve biz de onunla ateş ettik. Başka bir şey yok bunda."
Program yapımcısı ve gelinin yakını Müslüm Sarı ise silahların kuru sıkı olduğunu belirterek "Biz tamamen eski geleneklerin yaşatılması ile ilgili program çekiyorduk. Ancak çevrede gelinin silah attığını gören bazı vatandaşlar da silah attı. Bunlar bizim dışımızda gelişti. Biz geline kuru sıkı silah verdik. Amacımız kültürümüzü yaşatmaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
9 Yorum