1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Genelkurmay Halktan Ne İstiyor?
Genelkurmay Halktan Ne İstiyor?

Genelkurmay Halktan Ne İstiyor?

Asker terör olaylarına karşı, milletin kitlesel karşı koyma refleksini göstermesini istedi. Peki bu refleks nasıl birşey?

A+A-

GENELKURMAY BUNU İSTİYOR
Halk teröre karşı SOKAĞA ÇIKSIN

Askerin önceki gece yaptığı açıklamada “TSK’nın beklentisi; terör olaylarına karşı, yüce Türk milletinin kitlesel karşı koyma refleksini göstermesidir” ifadesi yer aldı. Bu ifadeyi emekli paşalar, stratejistler ve cumhuriyet mitinglerini hazırlayanlara yorumlattık...

Genelkurmay, 27 Nisan’-daki açıklamasının ardından önceki gece yarısı yine sürpriz bir açıklama yaptı. TSK’nın, terörle mücadele konusunda sarsılmaz bir kararlılığa sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada, beklentinin “terör olaylarına karşı, yüce Türk milletinin kitlesel karşı koyma refleksini göstermesi” olduğu söylendi. Peki Genelkurmay bu açıklamayla ne demek istedi? Bunun cevabını emekli paşalar, stratejistler ve cumhuriyet mitinglerini hazırlayanlara sorduk...

‘Beni yalnız bıraktınız’

Armağan Kuloğlu (Emekli Tümgeneral): TSK bu açıklamayla halka, hükümete, sivil toplum örgütlerine ve medyaya şu mesajı veriyor “Terörle mücadele konusunda beni yalnız bıraktınız, karşıma geçtiniz izliyorsunuz.” TSK özellikle son zamanda artan terör olayları ve bu olayların neticesinde artan şehit adedinden dolayı Türk milletinin karamsarlık, ümitsizlik, bezginlik içinde olmamasını sağlamak açısından bu açıklamayı yapmaya zaruri hissetti.

Asker destek bekliyor

Prof. Dr. Necla ARAT (STKB Başkanı): TSK’nın bildirisinde yer alan ifadeden benim anladığım, ordumuzun sadece manevi bir desteğe ihtiyacı olduğu ve milletinden bunu beklediğidir. Komutanlar, bu ulusun onların ve Mehmetçiğin yanında her koşulda olacağını elbette biliyor ancak bunu dünyaya da göstermek istiyorlar bence. Bunun adresi İstanbul’dur öncelikle ve İstanbul böyle bir mitinge bence hazırdır. Bu demokrasiye olan inançtır ve artık halkımız teröre karşı İspanya’da olduğu gibi milyonlarla sessiz bir biçimde alanları doldurmalıdır.

Mitinglere başlıyoruz

Prof. Dr. Türkan SAYLAN (ÇYDD Başkanı): Biz teröre karşı olduğumuzu, evlatlarımız için yandığımızı her fırsatta dile getirdik. Cümleden çıkan anlam açık ve ben buna katılıyorum. En kısa zamanda İstanbul’da terörü tüm toplumca lanetleyecek bir sessiz miting için girişimler başlatıldı. Yakında basın da bu konuda bilgilendirilecek. Bu mitingler en az Cumhuriyet mitingleri gibi kalabalık ama farklı olarak sessiz olacak. Olabildiğinde slogan atılmadan, pankartlar taşınmadan yapılacak.

Bugün iki miting var

Bugün Güneydoğu Anadolu’da iki büyük miting yapılıyor. Aralarında İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin de olduğu çok sayıda sivil toplum örgütü Diyarbakır’da Birlik ve Kardeşlik Mitingi düzenliyor. Şırnak Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği ile sivil toplum örgütleri ise ’Teröre lanet’ mitingi yapıyor.

İŞTE TSK’NIN AÇIKLAMASI

SAYIN Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 12 Nisan 2007 tarihinde yapmış olduğu basın toplantısında, terörün Mayıs 2007 tarihinden itibaren tırmanacağını, kamuoyuna açık bir şekilde açıklamıştır. Son günlerde ortaya çıkan terör olayları, bu açıklamaların gerçekçi olduğunu göstermiştir. Bu terör eylemleri, aynı zamanda bölücü ve ırkçı terör örgütünün gerçek niyetlerini de çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Her fırsatta, yurt içinde ve yurt dışında barış, özgürlük ve demokrasi gibi insanlığın yüksek değerlerini, terör örgütüne paravan olarak kullanan kişi ve kuruluşların, bu olayların gerçek yüzlerini görme zamanı artık gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, ulusal ve üniter yapısının, çağ dışı bir yapı olduğunu düşünen bir yaklaşım ile karşı karşıyadır. Ulusumuzun bu tehlikeli yaklaşımı fark etmek zorunluluğu vardır ve olmalıdır. Ortaya çıkan ve giderek artan terör eylemlerinin, bu tür düşüncelerin ve bunları dolaylı ve doğrudan destekleyenlerin çarpık düşüncelerinin çok açık bir göstergesi olduğu şüphesizdir. Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadele konusunda sarsılmaz bir kararlılığa sahiptir ve bu tür saldırılara gereken cevabı vereceği tartışılmaz bir gerçektir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin beklentisi; bu tür terör olaylarına karşı, yüce Türk milletinin kitlesel karşı koyma refleksini göstermesidir.

İspanya’da milyonlar
ETA’ya karşı yürüdü

GENELKURMAY’IN beklentisi, 1959 yılından beri Bask bölgesinin bağımsızlığı için silahlı eylemlere imza atan ETA terör örgütüyle mücadele eden İspanya’da yaşanan görüntüleri hatırlatıyor. ETA’nın her kanlı eyleminden sonra İspanya halkı yüz binler hatta zaman zaman milyonların katılımıyla sokaklara dökülüp, “Teröre son” sloganları atıyor. 1997’de, Halkçı Parti’nin (PP) Bask temsilcisi, 29 yaşındaki Miguel Blanco’nun öldürülmesiyle doruğa çıkan bu tepki, ülke çapında 6 milyon insanı sokağa dökmüştü. Bu eylem İspanya tarihinin en büyük terör protestosu oldu. ETA bu büyük tepkinin baskısıyla, 1 yıl sonra “kalıcı ateşkes” ilan ettiğini açıkladı. Fakat sonra bu kararından döndü. Son olarak 1 milyon İspanyol, 25 askerin ölümünden sorumlu tutulan bir ETA militanının sağlık sorunları nedeniyle salıverilmesi üzerine sokağa döküldü.


AÇIKLAMAYA TEPKİLER

Sokağa gerek yok

AKP’Lİ vekiller Genelkurmay’ın açıklamasına tepki gösterdi: Toplumumuzun zaten refleksi var, meydanlara çıkmak gerekmiyor.
SANAY: Artık geç kalındı
*AKP Ankara Milletvekili Eyyüp Sanay: Zaten şu anda bizim orada askerimiz var. Daha önce pek çok kere yapıldı. Daha önce yapıldığı zaman çok daha rahat gidilip dönülebiliyordu. O zaman peşmergeler bize destek veriyordu, şu an ise peşmergeler bizim karşımızda. Ayrıca uluslararası dengeler eskiye göre çok farklı, yapılacak operasyon çok gecikmiş bir müdahale olur. Gözü kapalı gitmek son derece anlamsız. Operasyon gerekebilir ama ben uygun görmüyorum.
KİLER: Refleks zaten var
* AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler: Toplumumuzun zaten böyle bir refleksi var. Ortada bir refleks var. İllaki meydanlarda tepki çok da gerekmiyor. Bunun için her şehit cenazesinde Türkiye’de yaşayan bütün vatanseverler zaten o ortak duyguyla hareket ediyor. Türkiye’nin her kesiminden, nerede olursa olsun teröre karşı her türlü tepkiyi gösteriyoruz. Bunun için sokaklara dökülüp bağırmaya gerek yok “ dedi.

İHOP: ASKER
HEDEF GÖSTERİYOR

İNSAN Hakları Ortak Platformu (İHOP), Genelkurmay’ın internet sitesinde yayınladığı basın açıklamasıyla, barış ve demokrasi savunucularının hedef gösterildiğini bildirdi. Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nce oluşturulan İHOP tarafından yapılan yazılı açıklamada, Halk sokağa çıkmaya kışkırtılıyor. Bunun linç ve saldırı olaylarına neden olması hiç de uzak bir ihtimal değil “ denildi.
(Vatan)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum