1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Gözler Türban Oylamasında
Gözler Türban Oylamasında

Gözler Türban Oylamasında

Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği nedeniyle gözler yarın Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylamaya çevrildi.

A+A-

Kamuoyunda tartışmalara yol açan türban konusunda AKP ve MHP'nin 367 sıkıntısı bulunmuyor.

Üniversitelerde türban serbestisini sağlamaya yönelik anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmesi Meclis Genel Kurulu'nda yarın yapılacak. Geçen hafta Cuma günü Anayasa Komisyonu'nda 11 saat süren ve zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı çalışmanın ardından kabul edilen teklifin Genel Kurul görüşmelerinin de gergin geçmesi beklenirken, ikinci oylama da 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Yarınki oylamada teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından maddelere geçilmesi için gizli oylama yapılacak. Halkoyu ve yürürlük maddesiyle birlikte üç maddeden oluşan teklifin maddeleri üzerinde de ayrı ayrı görüşme yapıldıktan sonra oylamaya geçilecek. Anayasa değişikliği teklifi oylamaları gizli yapılacak. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde, siyasi parti grupları ile hükümet adına yapılacak konuşmalar 20'şer dakika ile milletvekillerinin yapacağı konuşmalar da 10'ar dakika ile sınırlı olacak.

AKP VE MHP'NİN 367 SIKINTISI BULUNMUYOR
Anayasaya göre, anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu olan 330 oyla mümkün olabilecek. Ancak teklifin 330-367 oyla kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı yeniden görüşme için iade etmezse zorunlu olarak referanduma sunulması için Resmi Gazete'de yayınlatacak. Teklifin 367 oyla kabul edilmesi halinde zorunluluk kalkacak, Cumhurbaşkanının istemesi halinde referanduma sunulacak.

İkinci tur görüşmelerde yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri ele alınacak, birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan maddeler hakkında ikinci turda da önerge verilemeyecek. Böylece ikinci turda yalnızca Anayasa değişikliği teklifinin maddeleri ile tümümün gizli oylaması yapılacak. Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak.

Üniversitelerde türban serbestisi tanıyan anayasa değişikliği teklifi konusunda AKP ve MHP'nin ise sıkıntısı bulunmuyor. 340 sandalyeye sahip AKP ile 70 sandalyeye sahip MHP'nin oy toplamı 410'u bulurken, TBMM Başkanı Köksal Toptan oy kullanamayacak. Bunun dışında olabilecek fireler de sonucu etkilemeyecek. Ancak Başbakan Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli, ortak mutabakatla verilen anayasa değişikliği teklifinin en yüksek oyla kabul edilmesi için işi sıkı tutuyor. Erdoğan ve Bahçeli, milletvekillerinden firesiz bir şekilde oylamaya katılmalarını istedi.

Meclis Genel Kurulu'ndaki anayasa değişikliği görüşmelerinin gergin bir ortamda geçmesi beklenirken, CHP milletvekillerinin de tam kadro Genel Kurul'a katılmaları bekleniyor. Anayasa değişikliği oylamasında CHP ve DSP'nin teklife ret oyu vermesi beklenirken, çadır kurma eylemi nedeniyle Güneydoğu'da bulunan DTP milletvekillerinin ise tam kadro katılamayacakları belirtiliyor. DTP'liler zamanını uygun bulmadıklarını ancak özgürlük gerekçesiyle üniversitelerde türban serbestisi tanıyan anayasa değişikliğine olumlu oy kullanacaklarını açıkladılar.

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasına, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu katılarak evet oyu verecek. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve eski ANAP Genel Başkanı ve Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da Genel Kurul'a katılması bekleniyor. Bağımsızlar arasında Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise teklife ret oyu kullanacak.

TEKLİF NE GETİRİYOR?
AKP ve MHP tarafından verilen anayasa değişikliği teklifi ise anayasanın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngörüyor. Teklifle, anayasanın kanun önünde eşitlik maddesi olan 10'ncu maddeye "ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor ve maddenin son fıkrası 'devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde düzenleniyor. Anayasanın Eğitim ve öğrenim hakkı ile ilgili 42'nci maddesine ise yeni bir fıkra ile "kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkında kullanımının sınırları kanunla belirlenir" ifadesi ekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız