
Gürcistan pazarı ihmal ediliyor
TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Türk yatırımcıların Gürcistandaki tarımsal pazarın farkında olmadıklarını söyledi.
Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Gürcistan'a yaptığı 3 günlük gezinin ardından ilginç tespitlerde bulundu.
Gürcistan'ın tohumculuk, tarım sanayi ve özellikle de entegre meyve suyu işletme fabrikaları ile egzotik doğal bitki yağları üretim tesislerinin atıl vaziyette beklediğini belirterek, Tarım Bakanlığında uzun yıllar süren bitkisel üretimin arttırılması, tohumculuk alanlarındaki birikimlerimi değerlendirmek amacıyla 202122 Mart günlerinde yıllık iznimi kullanarak Gürcistan'a gittim. Ülkemiz tarımsal üretim açısından kendi kendine yeterli devletlerden sayılmasına rağmen petrolden sonra en fazla döviz özellikle yağlı tohumlu bitkilerin ithalatında ödenmektedir. Bu nedenle ülkemizin üretim açığı olan mısır-soya ve tohumluk üretimi için geniş izole alanların aranmasına yönelik Gürcistan'da yapmış olduğum inceleme sonucunda bu bölgede tarımsal alanda yatırım yapmak isteyen özel sektörün önünde önemli bir fırsatın olduğunu gözlemledim. Dedi.
Gürcistan'da bir dizi temaslar yaptığını belirten Bozkurt, Tiflis'te Tarım Bakan Yardımcısı ve Tarım Pazarlama Strateji Başkanı ile yaptığım görüşmelerde bakanlığın elindeki atıl tarımsal yapılar ile tarımsal üretim için alt yapı yatırımlarına destek vereceklerini ifade ettiler. Bu nedenle de özellikle Türk müteşebbisleri yatırım için Gürcistan'a beklediklerini içten ve samimi bir dilek olarak ilettiler. Gürcistan'da, Adjara, Samegreb, Zeme Suaneti bölgelerinin tarla tarımı için uygun işletmelerin olduğu gördüm. Ancak yeterli mekanizasyonun olmayışı modern tarım teknolojilerinin uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Şeklinde konuştu.
Gürcistan devlet yetkililerinin ülkede tarımsal yatırım yapacak Türk müteşebbisleri beklediklerini ifade eden TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Bölgede 2030 yıldan beri işlenmemiş tarım topraklarında üretim yapmak isteyen Türk müteşebbislere verilmek üzere yetkililerin proje beklediklerini gördüm. Diğer taraftan Çin'in bile bölgeden tarım arazisi satın aldığını Fransızların, İtalyanların ve Almanların ise girişimde bulunduklarını gördükçe nerde bizimkiler diyesim geldi. Gürcistan'da tarımsal ilişkileri geliştirmek üzere tohumculuk, tarım sanayi tesisleri, özellikle entegre meyve suyu işletme tesisleri yanında egzotik doğal bitki yağlarının üretim tesisleri atıl vaziyette işletilmeyi bekliyor. Unutmamak gerekir ki organik tarım için elverişli bu alanların organik tarım ürünlerinin üretimi ve Avrupa'ya ihraç edilmesi Türk müteşebbislerin önünde bekleyen çok önemli fırsattır. Bu fırsatı kaçırmayalım. Gözümüzün önündeki göremediğimiz bu fırsatları Avrupalı ve Uzakdoğulu çok iyi takip ediyor. Belki de yabancılar buralarda ürettikleri ürünleri yarın bize satacaklardır. Çok geç olmadan yöremizin işadamları, müteşebbisleri komşudaki gelişmeleri görerek, yarın çok geç olmadan bu bölgelerde çalışma başlatmalıdır diye konuştu.
HABERE YORUM KAT