1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Hamiline çek yazma devri bitiyor
Hamiline çek yazma devri bitiyor

Hamiline çek yazma devri bitiyor

Trabzon TSO Meclis Üyesi Veysel Zekai Bak, çek yasasının olduğu gibi çıkması halinde hamiline yazılan çeklerin ortadan kalkacağını söyledi.

A+A-

TTSO Meclis Üyesi Veysel Zekai Bak TBMM’de şu anda yasa tasarısı halinde görüşülen çek yasasının olduğu gibi çıkması halinde hamiline yazılan çeklerin ortadan kalkacağını söyledi.

TTSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nda çek yasa tasarısıyla ilgili odanın görüşünün TOBB tarafından istenmesi nedeniyle çek yasa tasarısı odada meclis üyeleri tarafından tartışıldı. Aynı zamanda Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı da olan TTSO Meclis üyesi Veysel Zekai Bak söz alarak meclis üyelerine yasa tasarısı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Mecliste görüşülmekte olan yasa tasarısının ticari hayatı yakından ilgilendirdiğini kaydeden Bak, "Kanun bu haliyle geçerse hamiline çek yazma kalkacak. Hamiline çek yazan insanlar suçlu duruma düşecekler. Bankalar hamiline çekleri gördüğü anda Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacak. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’na haber verilecek. Artık ticari hayatımızda hamiline yazılı kayıt kalkıyor, nama yazılı ekonomiye geçiliyor. Her yazılan çekin nama olması gerekiyor" dedi.

Bak sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Gelir İdaresi Hesap Uzmanları Kurulu bankaların yan hesaplarından belli limiti aşan hesapları inceleme altına almıştı. Kayıt dışı ekonomide çalışıp mevcut müşterilerden alınan hamiline yazılı çekler oğul ya da kendi şahsi hesaplara hesap açtırılıyordu. Buraya tahsile veriliyordu. Gelir idaresi bu bankalardan aldığı dökümleri görünce vergi mükellefi olmayan insanların bu kadar yüksek tutarda ne iş yaptıklarını araştırıyor ve vergi mükellefi olmadıklarını tespit ediyordu. Bunları incelemeye alıyorlardı. ‘Sen ne iş yapıyorsun ki hesabına bu kadar para geliyor?’ diyerek şirketlerin hesaplarını ortaya çıkarıyorlardı. Bu nedenle çok sayıda cezai yaptırımlar ortaya çıktı. Yasada şirketlerin ortakları adına çekler tahsil edilirse bunlar tüzel kişinin malıdır diyor. Kanunun 4. maddesine dikkat etmemiz lazım. Bu ekonomik sıkıntıda ekonominin kayıt altına alınmasını gerçekten istiyor musunuz, yoksa kayıt dışılık devam etsin mi istiyorsunuz. Buradaki yaptırım bu. Yani bundan sonra isteyen istediği gibi ticari işletmesinin çekini camiye yardım olarak, oğluna, damadına kesemeyecek. Faturasız mal aldığı yere hiçbir şekilde hamiline yazılı çek kullanılamayacak"

Bu bilgilendirmeden sonra TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren kanunu istediklerini ancak bununla birlikte bir de mali milat ilan edilmesinin doğru olacağını söyledi.

Veysel Zekai Bak da, "Af kanunuyla geçmiş sıfırlanmalı ama ondan sonra yasa ciddi olarak uygulanmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum