1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Havalar sıcak gitti, ayılar kış uykusuna yatamadı
Havalar sıcak gitti, ayılar kış uykusuna yatamadı

Havalar sıcak gitti, ayılar kış uykusuna yatamadı

Türkiye’de hava şartlarının kış koşullarının üzerinde seyretmesinden dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nde ayılar kış uykusuna yatmadı.

A+A-

Türkiye’de hava şartları kış mevsiminin üzerinde seyrediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nde yaklaşık 105 farklı türden 850 hayvan bulunuyor. Hayvanat bahçesinde bulunan ‘Pamuk’, ‘Obur’, ve ‘Minnoş’ adlı 3 boz ayı sıcaklığın keyfini çıkarıyor. Doğada 3 ile 7 aya yayılmış bir dönemi uyku halinde geçiren, mevsime göre kasım-aralık aylarında uykuya yatıp mart ile nisan arasında uyanan ayılar, hayvanat bahçesindeki konfor ve sıcaklıktan dolayı kış uykusunu unuttu. Günde 2 övün yemek yiyen ayılar, ayrıca suya girerek sıcaklığın keyfini çıkarıyor.

Hayvanat bahçesini ziyaret eden vatandaşlar da ayılara yoğun ilgi gösteriyor. Ayıların fotoğraflarını çeken vatandaşlar, çocuklarıyla eğlenceli bir gün geçiriyor.

Ayılar hakkında bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'nde görevli veteriner hekim Dr. Hatice Karakuzulu, “Bizim hayvanlar Avrupa veya farklı bir bölgedeki hayvanat bahçesinde üreyenlerden getiriliyor. Doğada hayvanlar ölmeden o süreyi atlatabilmek için kış uykusuna yatıyorlar ama hayvanat bahçesinde dönüşümlü olarak 3-5 gün doğal iç güdülerini yaşasınlar diye uyumalarına müsaade ediyoruz. Şu anda 3 tane ayımız var. Bunlardan 1 tanesi yatıyor. Birkaç gün yattıktan sonra dışarıya çıkıyor ve besin ihtiyacını karşılıyor. Buna karşılık 2 ayı daha hareketli” dedi.

Ayıların bu yıl mevsimsel olarak daha fazla etkilendiklerini ifade eden Karakuzulu, “Kış dönemindeyken hareketleri biraz daha ağırlaşıyordu. Şimdi havaların sıcak gitmesi hayvanları da etkiliyor. Hayvanlar besinle iyi vakit geçiriyorlar. Şu şartlarda hava soğuk olsa ayılar ayaklarını suya bile sokmazlardı. Şu anda kafaları karışık. Sanırım bahara girdiklerini düşünüyorlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız