1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Heliski firması toplantı yaptı
Heliski firması toplantı yaptı

Heliski firması toplantı yaptı

Ayder yaylası ve Kaçkar Dağı eteklerinde son yıllarda başlayan heliski tutkusunun öncüsü Turkey Heliski firması, basın ve halkla bir araya geldi.

A+A-

Mustafa BAYRAK - Ayder yaylası ve Kaçkar Dağı eteklerinde son yıllarda başlayan heliski tutkusunun öncüsü Turkey Heliski firması bir tanıtım toplantısı yaparak kafalardaki sorulara açıklık getirdi. Ayder Yaylası Haşimoğlu otelde gerçekleştirilen toplantıya basın mensuplarının yanı sıra yöre halkı ve dağcılar da katıldı.
Heliskinin yöredeki durumunu anlatan Turkey Heliski firmasının İsviçreli ortaklarından Nicolas Clerc “Kaçkar dağlarındaki 3. senemiz. İlk sene 60 ziyaretçi, ikinci sene 200 kişi ve içinde bulunduğumuz 3. yılda ise yaklaşık 230 civarında kayakçı getirdik Türkiye’ye. Prensip olarak bu seviyede kalmayı düşünüyoruz. Biz burada hızlı gelişim yaşadık ve bu gelişim imajımıza da yansıdı. Türkiye’deki kayağın imajı da üst seviyede. Türkiye’den bu perspektifi görmek zor ancak yurt dışında Kaçkar Dağları imajı yerleşti ve her yerde bu imaj bilinmeye başladı. Buraya gelen insanların Kaçkarlarda en beğendikleri şey karşılarında bu kocaman dağları görmek. Biz burada küçük guruplar kaydırıyoruz. Rize’ye değişik kültürleri tanıtıyoruz. Aynı şekilde Rize’nin kültürünü de dışarı yansıtıyoruz.” Şeklinde konuştu. Basında çıkan yazılarla ilgili de konuşan Clerc “Yazılar dikkatimizi çekiyor ama anlayışla karşılıyoruz. Biz yeterince bilgi veremedik. Bilgi alışverişini devam ettirmemiz lazım” dedi.
 
Yörede gerçekleşen çığ sonucu 2 kişiyi kurtardıklarını söyleyen Clerc “Rize valiliğinin bu bölgede kayak merkezi projesi var. Yardımımızı istediler bizden. Biz bu proje için destek veriyoruz” dedi.
Turkey Heliski firmasının İsviçreli ortaklardan olan Thierry Gasser yurtdışında Kaçkar Dağlarının tanıtımının sıkça yer aldığını söylerken başından geçen bir olayı da anlattı. Gasser “İsviçre’de havaalanına gittim Türkiye’ye gelmek için. Mecmua almak için bir dükkâna girdim. Orada kayak dergilerini gördüm ve kapağındaki resim hiç yabancı gelmedi. Daha yakından incelediğimde gördüm ki kapakta ki resim bizim Kaçkarlar. Kanada ve Amerika kendi kayak merkezlerini ön plana çıkarmak için çalışırlarken Kaçkar dağlarını o dergi kapağında görmek beni çok mutlu etti.” Şeklinde konuştu. Avrupa’da bu sene karın çok fazla olmadığını söyleyen Gasser “Yabancı basındakilerin bize ilgisi çok fazla. Avrupa’da bu yıl kar çok yağmadığı için resim çekmeye ve program yapmaya buraya geliyorlar. 3 senede Türkiye’nin Avrupa’da kayak konusunda imajını çok üst seviyelere getirdik. Kaçkar dağları en istenilen hedef yerlerden biri olma özelliğine sahip oldu” dedi.
Yapılan ön konuşmaların ardından program, katılımcıların yetkililerine soru sorması ile devam etti. Basın mensuplarının “Heliskinin doğaya vermiş olduğu herhangi bir zarar var mı? Doğal yaşam sizce nasıl etkileniyor?” şeklindeki bir soruna ise Nicolas Clerc bu sporun tabiata olan olumsuz etkisinin sıfır derecede olduğunu belirterek, “Bu spor küçük boyutlarda yapılınca miktar olarak abartılmayınca tabiata etkisi az oluyor. Biz bu sporu kimsenin olmadığı alanlarda yapıyoruz. Floraya etkisi de yok yaptığımız sporun. Biz çok fazla kar olan yerlerde kayıyoruz. Bu yüzden bitki örtüsüne zararda etkimiz yok. Hayvanlar üzerine etkileri soruyorsanız, hayvanlar genellikle kış şartlarında havanın sıcak, karın eksik olduğu yerleri tercih ediyorlar. Biz ise bol kar olan yerlerde kayıyoruz. Helikopterin çıkardığı gürültünün onlara zarar vereceğini söyleyenler oluyor. Bunun için onların nerelerde olduğunu bilmemiz gerekiyor. İlla aynı yere gitmiyoruz, onlardan uzak durarak bu etkiyi sıfıra indiriyoruz. Her gün rapor tutuyoruz ve bu raporlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Doğal yaşama olumsuz etkilerimiz bu yönlerle ortadan kalkmış oluyor.” Dedi.
“Helikopter gürültüsünün çığ oluşumuna etkisi var mıdır?” şeklindeki bir soruya da Nicolas Clerc şu şekilde cevap verdi: “Çığ oluyorsa bu bir kazadır. Bizim dağ rehberlerimiz bu konuda son derece tecrübeliler. Bilgiyle tecrübeyi birleştirerek nerede kayak yapacağımıza o şekilde karar veriyoruz. Elbette ki bu olayı tamamen kaldıramayız. Ama sadece riski azaltabiliriz. Bugüne kadar büyük bir çığ olmadı. Ayrıca şunu da belirteyim ki helikopter gürültüsünden çığ oluşması yaşanmış bir olay değil.”
Bir gazetecinin “Burada herhangi bir kaza olduğunda sizin helikopterlerden yararlanma imkânımız var mı? Bunun için herhangi bir ücret talep ediyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine de Nicolas Clerc; “3 yıldır bu işi yapıyoruz ve her yıl bu tip olaylar gerçekleştiğinde biz yardımcı oluyoruz. Bir iki kişiyi kurtardığımız oldu. Kurtarma için şu ana dek hiçbir ücret almadık. Ama helikopter bize ait değil. Biz de kiralamış durumdayız ve sizler de anlarsınız ki helikopterin de belli maliyeti var. Ama dediğim gibi şu ana dek bir ücret almadık ne valilikten ne de şahıslardan.” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum