1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Heliskicilere doğa uyarısı!
Heliskicilere doğa uyarısı!

Heliskicilere doğa uyarısı!

Kaçkar dağlarında önümüzdeki günlerde başlayacak olan Heliski sezonu öncesi sporcular gelmeden Çevre ve Orman Müdürlüğünden uyarı geldi.

A+A-

Heliski sporcuları gelmeden uyarı geldi
Uyarıda, av yaban hayatının etkilenmemesi için kayak sporunun tek havzada yapılması istenirken çiftleşme, üreme ve mevsimlik göç dönemine denk gelen helikopter uçuşlarının ise yüksekten yapılması istendi.

Muhammet KAÇAR
- (pazar53/özel haber)
İsviçreli Turkey Heliski firması tarafından Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin Ayder yaylasında ilki üç yıl önce başlatılan helikopterle kayak sporu Heliski Perşembe günü start alıyor. Heliski için sporcular bölgeye gelmeden Çevre ve Orman Müdürlüğünden uyarı geldi. İl Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, yaptığı açıklamada Heliski sporu sırasında av yaban hayatının etkilendiğini belirterek bir takım önlemler aldıklarını söyledi. Kandemir, “Bir yandan Bölgemiz Turizmi açısından önemli olan bu spor yapılırken Kaçkar dağlarındaki av yaban hayatını da tehlikeye atamayız. Bu nedenle bir takım önlemler aldık. Bunların başında Helikopter uçuşları ile kayak sporunun tek havzada yapılması geliyor. Bununla amacımız özellikle Helikopter uçuşlarındaki ses baskısının sadece tek bölgede yoğunlaşmasını sağlamaktır. Böylece yaban hayvanları bu bölgede faaliyetin yapıldığını anlayarak o bölgeye yaklaşmayacaklardır. Yaşamlarını diğer bölgelerde rahatlıkla sürdürebileceklerdir. Ama helikopter uçuşları tüm bölgede yapıldığında örneğin bir keçinin doğum yaptığını düşünürsek ani Helikopter sesi o hayvanın doğumuna zarar verebileceği gibi korkup yavrusunu bırakıp kaçmasına da neden olabilir” dedi.
 
Yüksekten uçun
Öte yandan uyarılar arasında “Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yapmayı planladığınız Heliski spor turizminin süresi, yöremizdeki yaban hayvanlarının çiftleşme, üreme ve mevsimlik göç dönemlerine denk geliyor. Helikopter uçuşlarının mümkün olduğu kadar yüksekten ve tek güzergâhtan yapılması, farklı güzergâhlar kullanılmaması, sporcuların mümkün olduğu kadar orman alanlarına girmemeleri önem taşımaktadır’ şeklinde ifadeler yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız