1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Her guatr, ameliyat gerektirmez!
Her guatr, ameliyat gerektirmez!

Her guatr, ameliyat gerektirmez!

Trabzon Numune Hastanesi Başhekimi Ekrem Algün, Fındıklı'daki merkezin yetersiz kaldığını ve her guatr hastasının ameliyatının gerekmediğini söyledi.

A+A-

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Endokrinoloji alanında inanılmaz bir atılım yaptı.

2009 yılında 27 bin hastaya bakan servis bölge sınırlarını aşarak Ordu ve Erzincan’dan da hasta almaya başladı.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün, çocuk servisinden sonra en yoğun ilgiyi Endokrinoloji servisinin gördüğünü söyledi.

Ordu ve Erzincan'dan bile hasta geldiğini kaydeden Algün, bölgede yaygın olan guatr hastalarını ameliyat olmadan önce mutlaka kendilerine müraacat etmesini istedi.

Şeker hastalarının gerçek tedavi alanlarının Endokrinoloji olduğunu kaydeden Algün, “Olay ilk başta yadırgandı ancak şimdi yerine oturuyor” dedi.

Algün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, ”Endokrinoloji her tür hormon hastalığıyla ilgileniliyor. Ön planda şeker ve guatr hastası geliyor. Bizim halkımız çok bilinçlendi. Endokrinolojiyi ben gelmeden önce kimse bilmiyordu. Hatta ben geldiğimde duvarlara şeker, guatr, böbrek üstü bezi, yumurtalıklar, pankreas hastalıklarına bakılır diye yazmıştık. Hatta arkadaşlar dalga geçmişti benimle. Bütün hormon ağacı ile biz ilgileniyoruz. Ama şimdi insanlar yavaş yavaş anlamaya başladı. 2009 yılı içerisinde 27 bin 341 Endokrinoloji hastası baktık. Aya bölündüğünde 2 bin 300 hasta bakmış oluyoruz. Her gün 100’den fazla hasta baktığımız anlamına gelir. Ama burada biz dört kişi bakıyoruz. Bir kişiye 25 kişi düşüyor. Bu da normal bir rakam. Endokrinoloji’den daha fazla belki çocuk bölümü olabilir. Hasta biliyor ve geliyor. Gümüşhane’den, Bayburt’tan, Erzincan’dan, Ordu’dan gelenler oluyor. Normal hinterlandımız Rize’den, Giresun’dan geliyor. İlk geldiğimiz zamanda 1 tane diyet uzmanımız vardı. Şimdi üç tane daha göreve başladı. 4 tane diyetisyen uzmanıyla birlikte bir diyetisyen bolluğu yaşıyoruz. Şimdi diyetisyen arkadaşlarımız bile bir aya, bir buçuk aya gün vermeye başlamışlar. Bir yerde hizmet verdikçe müşteri artıyor. 4 tane doktor olarak aktif olarak çalışıyoruz. 2010 yılında bu rakam daha da artacaktır. Yeni dahiliye uzmanlarımız gelecek. Endokrinok olmak üzere."

Guatr hastalığının bölgenin önemli bir problemi olduğunun da altını çizen Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün, "Bazı yerlerde bu hastalar gerekmediği yerde ameliyat ediliyor. Bu hastaların Endokrinoloji Bölümü’ne görünmesi gerekiyor. Endokrinoloji guatr hastalıklarının çoğunu ameliyatsız tedavi edebilir. Biz burada nükleer tıp kurduk. Şu anda zehirli guatrı basit bir ilaç vererek çok güzel tedavi ediyoruz. Guatr zamanında tanı konmazsa hasta kaybedilebilir. Guatra zamanında tanısı koyulursa hiçbir sorun olmaz. Guatrın ameliyat olmadan mutlaka değerlendirilmesi lazım. Ameliyatsız tedavi yöntemleri var. Biz şu anda onları yoğun olarak uyguluyoruz. Fındıklı’daki nükleer tıp merkezinin imkânları bizim hastaneye göre çok daha az. Nükleer tıp merkezinde bir Endokrinok olması gerek, ültrasonografi çekilmesi lazım, biopsi yapılması lazım, patologun değerlendirmesi lazım, bir cerrahın olması lazım, atom tedavisinin yapılması lazım. Bizim hastanemizde bu beş tanesi olması lazım. Orası farkındalık olması açısından önemli. İlk geldiğim zaman günde 10 hasta baktığımızda çok hasta baktık diyorduk. İlk zamanlar bir şeker hastası geldi, ben onu zorla muayene etmiştim. Ama şimdi sürekli gelirler. Bizim alanımız olduğunu artık biliyorlar. Çok iyi bir noktaya geldik." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
13 Yorum