1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Irak'a asker girdi haberinin aslı
Irak'a asker girdi haberinin aslı

Irak'a asker girdi haberinin aslı

Dünyanın en önemli ajansı olan AP, TSK'nın Kuzey Irak'a girdiğini haber olarak abonelerine geçti. Haber kısa zamanda yalanlandı. Peki haberin aslı nedir?

A+A-

Uğur Ergan-Ramazan Yavuz'un haberi
Bu haber üzerine bütün dünyanın gözü, Kuzey Irak'a yöneldi ancak hükümet ve Türk Genelkurmay'ı haberi doğrulamadı. Bu arada 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ve bölgenin en ön emli komuta kademesi Hakkari Çukurca'daki Üzümlü Karakolu'na ziyarette bulundu. Bu ziyaret havadan helikopterle güvenlik maksadıyla izlenince bölgedeki hareketlilik arttı.

Bazı kaynaklar Türk askerlerinin Kuzey Irak'ta sınırdan itibaren yaklaşık 30 km içerisinde tampon bölge oluşturduklarını bildiler.

SINIR ÖTESİ HAREKAT HEYECANI

2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın dün Irak sınırının sıfır noktasındaki karakolları ziyaret etmesi sırasında yaşanan askeri hareketlilik, tüm dünyaya Türk birlikleri Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat başlattı olarak yansıdı.

Orgeneral Sarışık, dün sabah erken saatlerde beraberinde nisan başından bu yana süren ve terör örgütü PKK’ya ağır zayiatlar verdiren ’Balyoz Operasyonu’nda önemli görevler üstlenen iki korgeneralle birlikte Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde sınırın sıfır noktasındaki Üzümlü Karakolu’nda inceleme yaptı. Helikopterlerle karakola gelen komutanlar, konuşlanan birliklerde ve arazide incelemelerde bulundu.

HAVADAN YOĞUN KORUMA

Komutanların sınır boyunda yaptıkları incelemeye çok sayıda asker katılırken, helikopterler de sınır boyunca uçarak havadan koruma sağladı. Sınırda yaşanan yoğun hareketlilik, Türk birliklerinin Kuzey Irak’a operasyon başlattığı olarak algılandı. Üzümlü Karakolu’nun karşısındaki Sereze bölgesindeki Kürt köylerinde oturanlar, paniğe kapılarak Irak güvenlik birimlerine "Türkler sınır ötesi operasyon başlattı" diye bildirdi.

Amerikan haber ajansı AP, Türk birliklerinin Irak’a girdiği haberlerini abonelerine geçti. Haber gündeme bomba gibi düştü. Dünyanın birçok başkentini heyecanlandıran AP’nin haberi birkaç saat içinde doğrulanmadı. Hem Türk askeri yetkilileri, hem de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül haberin asılsız olduğu bildirdi.

GÜL: OPERASYON YOK

Gül yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şu anda herhangi bir başka ülkeye giriş yok. Olursa zaten biz söyleriz. Onun hazırlıkları ayrıdır. Ama, şunu da kimse unutmasın ki, terörle savaş halindeyiz. Dolayısıyla terörün kökünü kazımak için ne gerekirse bunu yapmaktan da çekinmeyiz."

ABD Dışişleri sözcüsü Sean McCormack da, "Bu haberlerin temeli olduğunu sanmıyorum. Ankara’daki büyükelçimiz Ross Wilson, gidip Türk Genelkurmayı ile görüştü ve onlar da bu haberlerin doğru olmadığını söylediler" dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum