1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Kaçak bıldırcın avına uyarı
Kaçak bıldırcın avına uyarı

Kaçak bıldırcın avına uyarı

her yıl yüzbinlerce bıldırcının geceleyin kaçak avcılar tarafından değişik yöntemlerle yakalanarak katledildiği belirtilerek bu konudaki yasal statü hatırlatıldı.

A+A-

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Uzmanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, her yıl yüzbinlerce bıldırcının geceleyin kaçak avcılar tarafından değişik yöntemlerle yakalanarak katledildiğini söyledi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doç. Dr. Şağdan Başkaya, ülkemiz üzerinden her yıl düzenli olarak göçeden bıldırcınların uğradıkları katliamın bu yıl da etkisini azaltmadan tekrarlandığını belirtti. Bu olayın özellikle Karadeniz ve Marmara sahillerine yakın kesimlerde yaşandığını kaydeden Doç. Dr. Başkaya “Geçmişte geceleyin herhangi bir ışık kaynağı kullanılarak yapılan kaçak bıldırcın yakalayıcılığı ile bıldırcın nesline vurulan darbe, bugün artık daha gelişmiş teknikler kullanılarak yapıldığından çok daha etkili bir hal almıştır. Geçmişte teyp kullanmadan bir kişi en çok 100-200 bıldırcın yakalayabilirken (bazı durumlarda daha da çok), bugün teyp kullanılarak normal gecelerde bile artık bu sayıya rahatlıkla ulaşılabilmektedir” dedi.
Göçmen bir kuş türü olan bıldırcınların, özellikle Eylül ayı başta olmak üzere Ağustos-Eylül-Ekim aylarında kuzey ülkelerinden güneye, Mart-Nisan-Mayıs aylarında ise güneyden kuzeye göç ettiklerini vurgulayan Şağdan Başkaya “Bıldırcınların büyük bir çoğunluğu sonbahardaki bu göçleri sırasında ülkemizde Karadeniz ve Marmara sahilleri ile Akdeniz’in güneyindeki ülkelerin sahilleri ile adalara mecburi iniş yapmaktadırlar. Özellikle yağmurlu gecelerde Karadeniz ve Akdeniz gibi büyük bir su kütlesini geçmek zorunda kaldıklarında, sahillere ve bazen de denize sürüler halinde düşmektedirler. Özelikle sahillere düşen bıldırcınların pek çoğu geceleyin lüks ve benzeri ışık kaynakları yardımıyla yakalanmaktadır. Adeta gelenekselleşmiş olan bu yakalama şekli ile bıldırcın nesline vurulan darbenin etkisi, bıldırcınları cezbeden ve bıldırcın veya bıldırcın kılavuzu sesi içeren teyp kasetlerinin de kullanılmasıyla son yıllarda iyice artmıştır” diye konuştu.
Doç. Dr. Şağdan Başkaya, bıldırcın ve diğer birçok göçmen kuş türünün çoğunlukla ancak geri kalmış ülkelerde bu şekilde yasa dışı uygulamalar ile adeta katledildiğini belirterek “Yasadışı av konusunda, yetersiz imkanlarına rağmen yeterince hassas davranan Çevre ve Orman Bakanlığı’nın taşra teşkilatları ile Jandarma ve Polis teşkilatlarına halkımızın yardımcı olması gerekiyor. Avcılık belgesi (av tezkeresi) sahibi olmayan ve gerekli avlanma izin ücretlerini ödemeyen ve özellikle geceleyin avlanan kişilerin mutlaka ihbar edilmeleri lazım. Bu konuda muhtarlara çok büyük görevler düşüyor. Yasal bir şekilde, tüfek, av köpeği veya sertifikalı atmaca ile gündüz avlanılabilen bıldırcınların, geceleyin lüks, teyp kaseti ve diğer usullerle avlanması yasaktır. Sadece Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde avlanılabilir. Bu günler dışında avlanmak yasaktır. Ayrıca, avcı başına, bir av günü için en fazla 10 adet bıldırcın avlanılabilir. Kaçak olarak bir adet bıldırcın avlamanın tazminat bedeli ise bu av döneminde 200 YTL’dir” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum