1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Kaçak çay girişi için acil önlem
Kaçak çay girişi için acil önlem

Kaçak çay girişi için acil önlem

Çay ithalatında yüksek gümrük vergileri olmasına karşılık fazla miktarda yabancı çay ithalatı yapıldığı belirtilerek, tedbir alınacağı belirtildi.

A+A-

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yurda çay için giriş kapısı olarak sadece Rize Gümrük Müdürlüğü'nün belirlendiğini söyledi.
Gürdoğan, Türkiye'nin dünyada 6 büyük çay üreticisinden biri olmasına rağmen maalesef bu potansiyel ölçeğinde ihracat yapamadığını belirterek "Bu nedenle ülkemizde ihtiyaçtan fazla çay üretilmesine rağmen diğer ülkelerde var olan ucuz çaylar nedeniyle devamlı ithalat baskısı altında kalmaktayız. Gümrük mevzuatına göre, çay ürününün ithalatında yüksek gümrük vergileri olmasına karşılık çok yüksek miktarda bir yabancı çay ithalatı söz konusu. Türkiye'nin ithal çay tüketiminin çok üzerinde yapılan yoğun
ithalat yerli üreticiyi mağdur etmekte ve stoklarda aşırı miktarda arz fazlalığı olmaktadır. Ayrıca, ülkemize özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde sınırlar ve kapılar kullanılarak çeşitli yollardan azımsanmayacak derecede önemli miktarlarda olduğu tahmin edilen kaçak çay girişi olduğu bilinmektedir. Bahse konu yasal olmayan yollardan yurda yapılan kaçak çay girişleri ve ihtiyacın üzerindeki ithalat bu sektörde iştigal eden bölgemiz çay imalatçılarının faaliyetlerinin devam etmesini ve sektörün
geleceğini tehdit ediyor. Kaçak çaylar sadece içerideki çay arzını artırmakla kalmamakta, hormon ve kimyasal kalıntılar içermesi ile de toplumun sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır."
Çay ithalatında gerekli düzenlemelerin yapılması ve yurda kaçak yollardan çay girişlerinin engellenmesini temin amacıyla resmi makamlar nezdinde yapılan girişimlerin sonuç verdiğini belirten Gürdoğan "Çay için giriş kapısı olarak Trabzon Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı Rize Gümrük Müdürlüğü belirlenmiştir" ifadesi eklenerek çay ithalatında Rize Gümrük Müdürlüğü'nün ihtisas gümrüğü olarak tayin edildiğini bildirdi.
Gürdoğan, böylelikle yurda kaçak yollardan girişi yapılan, sadece yerli üreticiyi mağdur etmekle kalmayıp aynı zamanda halk sağlığını tehdit eden kalite standartları yetersiz çay girişlerinin önüne tedbir ve kontrol mekanizması getirildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum