1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Kaçkarlar'da Heliski tutkusu
Kaçkarlar'da Heliski tutkusu

Kaçkarlar'da Heliski tutkusu

Türkiye’de Helikopterle kayak sporu Heliski’nin merkezi haline gelen Kaçkar dağlarında 2007 yılı kayak sezonu üç helikopterle başladı.

A+A-

Muhamet KAÇAR - Avrupa ülkeleri yerine artık Türkiye’yi tercih eden kayakçılar bir haftalığına 5 bin 300 Euro ödeyerek Kaçkar dağlarının zorlu parkurlarında kayıyor.
Turkey Heliski firması tarafından üç yıl önce Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Ayder yaylasında tek Helikopter ve 70 sporcu ile başlatılan Heliski sporu bu yıl üç helikopterin katılımıyla başladı. Heliskiciler Dünyaca ünlü Ayder’de Haşimoğlu Otel’de karargâh kurup konaklarken başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Dünyanın dört bir yanından gelen profesyonel kayakçılar haftalığına 5 bin 300 Euro ödeyerek Kaçkar dağlarında kayak yapıyor.
 
Helikopterle bin 350 rakımlı Ayder yaylasından alınan kayakçılar 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar dağı zirvesinin 3600 metresine kadar çıkarılıyor. Burada karla kaplı dik yamaçlara bırakılan sporcular hızla kayarak 2 bin rakıma kadar iniyor. Buradan yeniden Helikopterle alınan sporcular bu kez başka bir zirveye taşınıyor. Gün boyu süren bu sporu haftada 26 kayakçı yapıyor. 3 ay boyunca devam edecek olan organizasyon süresince Ayder yaylası başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 300 sporcuyu ağırlayacak.
 
Ayder Turizm Ticaret ve Limitet Şirketi yönetim kurulu Başkanı Ahmet Haşımoğlu, Ayder yaylasında ve Kaçkar dağlarında Kış turizminin giderek geliştiğini söyledi. Son yıllarda Karadeniz Turizminde büyük bir hareketlilik olduğuna dikkat çeken Ahmet Haşimoğlu, “Ayder ve Kaçkarlardan Sümela manastırına kadar yerli ve yabancı turistin geleceği tüm yerlerimizi çok iyi pazarlamalıyız. Her bölgemizi en iyi şekilde tanıtmak zorundayız. Ayder birinci sınıf bir yayla. Fırtına vadisi Dünyada seçilen 200 vadiden birisi konumunda. Bu bölgelere doğaya ve çevreyi bozmadan turizm yatırımları yapmak zorundayız. Doğayı ve güzelliklerimizi koruyacak işletmeler oluşturulmalı. Allahın bahşettiği doğal güzelliklerimizi en iyi şekilde koruyarak bunlardan faydalanmalıyız” dedi.
 
Ayder ve Kaçkar dağlarında 3 yıldır kış turizmi yapıldığına da dikkat çeken Haşimoğlu, “3 yıl önce gelip bölgeyi ve karı incelediler. Mükemmel döneler aldıktan sonra Heliksi operasyonu başladı. Bizde bunun için yer hizmetlerini konaklama ve alt yapılarını verdik. Bugün bu tesisimiz olmasaydı Heliski de olmazdı” dedi.
 
Turizmin gelişmesi için hizmet verecek yeterli alt yapının olması gerektiğini de belirten Ahmet Haşimoğlu, “2004 yılında başlayan Heliski sporu için gelenlerin sayısı her yıl giderek artıyor. Guruplar halinde gelip gidiyorlar. Geçen yıl Heliski için 2 bin geceleme yapıldı. Bu spor Kartalkaya, Uludağ ve Palandöken’deki gibi yüzlerce binlerce kişinin yaptığı kayak değil. Çok kişinin yapacağı bir spor değil. Profesyonel kişiler yapıyorlar. Benim düşüncem Ayder’i entellektüel bir tatil yöresi haline getirmek. Yaz ve kış turizmi olan gelen insanlara maksimum en iyi hizmet verilebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak. Bunun için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayıp gerekli olanı yerine getiriyoruz. Bizim Yaylasında, fırtına deresinde ve Kaçkar dağlarında en büyük adrenalimiz sermaye değil doğadır. Eğer doğamızı tahrip edersek buralara kimse gelmez, Doğa ile uyum içerisinde ekolojik dengeyi bozmadan yatırım yapmak. İşler konuşmakla kalmamalı. İcraat yapıp ciddi yatırımcıları bölgeye çekmemiz gerek. Amatör düşüncelerle olmaz. Butik otelleri ve Ege ve Akdeniz’de olduğu gibi pansiyonları bölgemize yerleştirdiğimiz de Karadeniz için büyük gelir kaynağı olur. Bölgemizin tek kurtuluşu profesyonelce yapılan turizmdir” diye konuştu.
“Günde 6 bin metre kayıyorlar”
Kaçkarlarda Helikopterle kayak yapan Türk sporcu İzzet Nombas, Avrupa ülkelerinden çok kar olmaması nedeniyle Kaçkarların tercih edildiğini belirterek “Buraya bir iki hafta önce iki metre dolayında kar yağdı. Ben Kanada başta olmak üzere birçok bölgede kaydım. Ama Kaçkarların geniş alanı var. Diğer bölgelerden burası çok güzel. 3 bin 600 rakıma kadar Helikopterle çıkıyoruz buradan 2 bin rakıma kadar kayarak iniyoruz. Günde ortalama 6 bin metre mesafede kayıyoruz” dedi.
“Heliski sporunu herkes yapabilir”
Turkey Heliski firması ortağı İsviçreli Nıcolas Clerc, üç yıl önce Kafkaslardaki bir kayak turundan dönerken uçaktan Kaçkarları keşfettiklerini belirterek “Bu bölgeyi çok beğendik. Daha sonra bir uçak kiralayıp bu bölgeyi havadan gezip yakından inceledik. Kanada, Hindistan, Rusya ve Avrupa ülkelerinde bu sporu yaptırıyoruz. Kaçkar dağı Heliski için çok elverişli, çok kısa bir zaman içerisinde vadiden vadiye atlayabiliyorsunuz. Amacımız Avrupa’daki bir çok sporcu halen daha Helikopterle kayağı bir ekstrem spor olarak görüyor. Hâlbuki biz bunu birçok seviyedeki insanların yapabileceği bir spor olduğunu insanlara göstermeye çalışıyoruz. Kaçkarlar o kadar güzel ki en iyi kayan içinde orta seviyede kayan içinde ideal bir parkur” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
11 Yorum