1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kalp - damar hastalıkları riskini artıran besinler
Kalp - damar hastalıkları riskini artıran besinler

Kalp - damar hastalıkları riskini artıran besinler

Ekmeğe sürülen margarinler, hazır çorbalar, dondurulmuş gıdalar, cips ve krakerler, şekerlemeler ile aromaların kalp düşmanı olduğu belirtildi

A+A-

ERSEN KÜÇÜK
Doymuş yağ oranı yüksek yağlarla üretilen besinlerin veya yapılan yemeklerin kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığı belirtildi.

Yağ ötesi asit içeren yağların doymuş yağ oranının oldukça yüksek olduğunu belirten beslenme uzmanları, birçok restoranda ve yemek fabrikasında bu yağların kullanıldığını ifade etti. Yağ ötesi asit içeren besinlerin kalp ve damar sağlığı için tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı beslenmek için bazı uyarılarda bulundu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN YİYECEKLER
Uzmanlara göre, ekmeğe sürülen margarinler hem yağ ötesi asit içeriyor hem de doymuş yağ oranı oldukça yüksek. Bu iki özellik kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor. Bir çorba kaşığı katı margarinde, 2.8 gram yağ ötesi asit ve 2.1 gram doymuş yağ bulunuyor.

Paket yiyeceklerde hazır kekler, bisküviler ve bu tarzdaki hazır yiyecekler yüksek miktarda yağ ötesi asit içeriyor. Şehriyeli ve hazır çorbalarda yüksek miktarda yağ ötesi asit bulunuyor. Kızartılarak servis edilen fast-food tarzı yiyeceklerde yağ ötesi asit oranı oldukça fazla oluyor. Bu yiyecekler bol miktarda yağ içerisinde kızartılıyor. Kızartma işlemi sırasında sıvı yağ kullanılıyor olmasına rağmen, bazı restoranlar yağ ötesi asit bulunan yağları yaygın bir şekilde kullanıyor. Pankekler ve tostlar da yağ ötesi asit içeriyor.

Uzmanların, dikkat edilmesi gereken yiyecek türleri hakkında verdiği bilgi şöyle devam ediyor:

- Dondurulmuş yiyecekler: Dondurulmuş pizzalar, hamburgerler ve benzeri ürünler de yağ ötesi asit içeriyor.
- Fırında Pişirilenler: Yağ ötesi asitler en fazla bu ürünlerde bulunuyor. Hamur işleri yağ ötesi asitlerin en yoğun şekilde kullanıldığı ürünlerdir.
- Cips ve krakerler: Bu ürünlerde de yağ ötesi asitlere rastlamak mümkün. Küçük paket bir patates cipsinde, 3.2 gram yağ ötesi asit bulunuyor.
- Kahvaltılar : Kahvaltılıklar arasında özellikle corn-flakes'ler yüksek düzeyde yağ ötesi asit içeriyor. Bu ürünlerin 4'de 3'ünde 1.5 gram yağ ötesi asit oluyor.
- Şekerlemeler: Bu tür ürünler farklı oranlarda yağ ötesi asit içeriyor. Fındıklı çikolatalar en çok yağ ötesi asit içeren ürünler olarak biliniyor.
- Aromalar : Süt tozları, kahveler, salata ve yemek çeşnileri de bol miktarda yağ ötesi asit içeriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız