1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Karadeniz evleri görücüye çıktı
Karadeniz evleri görücüye çıktı

Karadeniz evleri görücüye çıktı

Karadeniz evleri artık dünyaca ünlü oldu. Milli Reasürans Sanat Galerisi’nin 2005 yılında açtığı sergi, iki yıldır dünyayı dolaşıyor.

A+A-

Karadeniz evleri artık dünyaca ünlü oldu. Milli Reasürans Sanat Galerisi'nin 27 Haziran-30 Ağustos 2005 tarihleri arasında açtığı sergi, iki yıldır dünyayı dolaşıyor. Bugüne kadar 9 ülkeyi gezen açılan sergi, şu anda Stockholm'de devam ediyor. Sırada, '42 Ahşap Cami' projesi var.

FOTO: NECMETTİN YARICI
Karadeniz evleri dünyaca ünlü oldu. Mimari özellikleri, yıllarca kendini koruyabilen ahşap yapısıyla her zaman ilgi uyandıran bu evler, 2005 yılında bu yana dünyayı dolaşıyor. Milli Reasürans Sanat Galerisi'nin 27 Haziran-30 Ağustos 2005 tarihinde açtığı “Doğu Karadeniz'de Kırsal Mimari” adlı sergi, açıldığı her ülkede büyük ilgi görüyor. Bugüne kadar yurt içinde 7, yurt dışında ise 9 yerde açılan sergi, 2010 yılına kadar 5 ülkeyi daha dolaşacak. Serginin tüm fotoğrafları Ali Konyalı tarafından çekildi. Sergi Türkiye'de Antalya, Bodrum, Kars, Trabzon, Diyarbakır, İzmir ve Mardin'de, yurtdışında Saraybosna, Ljubljana, Lendeva'da, Ljubljana'da, Tiflis'te, Batum'da, Helsinki'de, Oulu'da ve Rovaniemi'de açıldı. Stockholm'de ise sergilenmeye devam ediyor. Afife Batur tarafından yazılan, Türkçe ve İngilizce olarak basılan 256 sayfalık kitapla da evlerin nasıl bir mimari özelliğe sahip olduğu anlatılıyor. Sergi daha sonra Riga, Tallinn, Kopenhagen, Bergen, Trondheim, Oslo, Viyana, Rotterdam ve Deventer'de izleyiciye sunulacak.


FOTO: NECMETTİN YARICI
Sergilerin organizatörü Amelia Edgü, “Karadeniz evleri sergisi gittiği her ülkede inanılmaz bir ilgi görüyor. Bu nedenle 2010 sonuna kadar başka ülkelerde de açmayı planlıyoruz. Böylece sergimiz, Türkiye'nin dünyayı en çok dolaşan ilk sergisi olarak tarihe geçecek.” diyor.
Ahşap cami projesi beklemede
Amelie Edgü, Ali Konyalı ile birlikte Karadeniz evlerini belgelerken ahşap camilerin ilgisini çektiğini, onlar için ayrı bir sergi yapmaya karar verdiğini söylüyor. Her bir caminin sanat eseri olduğunu söyleyen Edgü, bu camilerin hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtılması gerektiğini düşünüyor. 42 ahşap cami belirlediklerini ancak 6 tanesini fotoğrafladıklarını söyleyen Edgü, projeyi sponsor bulamadığı için hayata geçiremediğini ifade ediyor: “Sponsor bulduğumuz takdirde sergi ve kitap baskısı gerçekleşecek ve öncelikle Avrupa'yı gezmeye başlayacak. Çünkü Avrupa'da bu konuya büyük ilgi var.” diyor. Edgü, projenin üç ayağı olduğunu belirtiyor. İlk ayağında sadece Karadeniz'deki 42 ahşap cami çekilecek. Daha sonra Türkiye'deki tüm ahşap camiler belirlenecek, en son ise Balkanlar'daki camilere uzanılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız