1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Karadeniz mutfağına doğu tehdidi
Karadeniz mutfağına doğu tehdidi

Karadeniz mutfağına doğu tehdidi

Karadeniz yemeklerinin yöre insanına unutturulmaya çalışıldığı ve özentinin Amerikan Yemek tarzlarıyla farklı tarafa yönlendirildiği iddiası!

A+A-

YEMEK ASİMİLASYONU(!)
Karadeniz yöresinde son yıllarda Doğu yöresinin damak tadını ortaya seren işyerlerinin arttığına, evlerde ise Amerikan tarzı yemeklerin yapılmaya başlandığına dikkat çeken ORTİD Başkanı Ersin Erdoğan, Karadeniz yemeklerinin Karadenizli'ye unutturulduğunu söyledi. Bugün 30'lu ve yukarı yaşlarda olanların Karadeniz yöresine uygun yemeklerle büyüdüğüne, ancak günümüz gençliğinin farklı yemek çeşit ve türlerinin baskısı altında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Karadenizli bugün bir yemek asimilasyonu ile karşı karşıyadır. Amerikan tarzı yemek çeşitlerine alıştırılmakta, Doğu yöresinin damak tadını yansıtan yemekler lokantalarda yerini almaktadır. Dikkat ederseniz birçok lokanta ve restoranın şef aşçıları Doğu kökenlidir.
TURİST BUNU İSTEMİYOR
Karadenizli'ye özgü yemek kültürü yok edilmeye çalışılıyor. Artık hamsili pilavı bile doğru dürüst yemiyoruz. Bugünkü gençliğin 'melocan'dan, 'sakarca mıhlaması'ndan, 'galdirik kavurması'ndan, 'tirmit kavurması'ndan, ısırgan yemeğinden, mısır ekmeğinden ne kadar haberi var. Bunların çoğunu unuttuk bile" diye yakındı. Yol kenarlarındaki lokantaların 'et, ızgara ve kebap' türü yemek çeşitlerinin reklamı yaptıklarını, oysa yöreye gelen turistin yöreye özgü yemek çeşitlerini merak ettiğini ifade eden Erdoğan, "Turist için önemli olan 5 duyu hissidir. Görmek, duymak, koklamak, dokunmak ve tatmak. Turist tarihi dokuyu görmek ister, çiçeği koklamak, yemeği tatmak ister. Maalesef Karadeniz'de yöreye özgü yemek yerine kebap tanıtıyoruz. Ama ne yemeklerimizi tadıyoruz, ne tattırabiliyoruz” dedi.(Hakan DEĞİRMENCİ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız