1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Karadeniz yolu Cumartesi açılıyor
Karadeniz yolu Cumartesi açılıyor

Karadeniz yolu Cumartesi açılıyor

15 yıl sonra tamamlanan Karadeniz sahil yolu, cumartesi günü başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen hizmete açılıyor

A+A-

Bölgede 6 il, 63 ilçe ve 8 milyon insana hitap edecek olan ve stratejisiler tarafından 'çağdaş ipek yolu' olarak tanımlanan Karadeniz sahil yolu ile soğuk savaşın bitmesinin ardından büyük önem kazanan Kafkasya’ya ulaşım daha kolay sağlanacak.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmasının ardından Sarp Sınır Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Kafkaslar'a ulaşmak açısından büyük önem kazanan 544 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu, 15 yıl sonra tamamlandı.
Güzergahı üzerindeki 6 il, 63 ilçe ve 8 milyon insana hitap eden ve stratejistler tarafından Avrupa'yı Asya'ya bağlayan 'Çağdaş İpek Yolu' olarak tanımlanan Karadeniz Sahil Yolu, 7 Nisan Cumartesi günü saat 12.00'de Bolaman-Perşembe tüneller bölgesinde düzenlenecek açılışla resmen hizmete girecek. Açılışı gerçekleştirecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat kullanacağı otomobille resmen hizmete girecek olan yol için bugüne kadar yaklaşık 1 milyar dolar harcandığı bildirildi.
Uzmanların Türkiye'ye ekonomik, siyasi, jeopolitik ve stratejik yönden büyük önem kazandıracağını belirttiği, coğrafyası hayli sert ve dağlık olan güzergah boyunca 12 tünelin açıldığı yolda Bolaman-Perşembe arasındaki 4 kilometrelik Ordu tüneli, bin 249 metrelik Çayeli-Pazar tüneli, bin 33 metrelik Arhavi tüneli, 979 metrelik Uluburun tüneli projenin en önemli ayaklarını oluşturuyor. Karadeniz Sahil Yolu, biten soğuk savaşın ardından büyük önem kazanan Kafkasya'ya Türkiye'nin geçte olsa ulaşmasını sağlayacak en önemli güzergahın başında geliyor.
İlk kazma vurulduğu 1987 yılından 2002 yılına kadar yüzde 30'u, 2002'den 2007 yılına kadar tamamı bitirilen Karadeniz Sahil Yolu için TBMM çatısı altında bir çok tartışmalar, yolsuzluk iddiaları yaşanmış, eski Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu Yüce Divan'lık olmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum