1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Karadeniz'de beyaz üzüm zamanı
Karadeniz'de beyaz üzüm zamanı

Karadeniz'de beyaz üzüm zamanı

Yapılan akademik çalışmalarla 300 yıl aradan sonra Karadeniz Bölgesi'nde yeniden beyaz üzümü dikilmeye başlandı.

A+A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Kılıç, yaygın tütün üretimi nedeniyle 300 yıl ara verilen beyaz üzümün yeniden Karadeniz Bölgesi'nde dikilmeye başlandığını söyledi.
3 asır önce Orta ve Doğu Karadeniz Bölgeleri'nin kalkınmasına büyük katkı sağlayan beyaz üzüm, tütünün girmesi ile önemini yitirmiş ve zamanla Karadeniz'de yok olmuş. Meyvenin ekonomik değerinin yüksek olması ve yetiştiriciliğinin yapılmamasının nedenlerini araştıran Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Sinop-Artvin arasındaki kıyı şeridinde yetiştirilen en verimli kara üzüm çeşitlerinden örnekler alarak fakültede inceledi. Hava şartlarındaki değişimin beyaz üzüm yetiştiriciliğine uygun olduğunu, yaygın tütün bahçeleri sebebiyle kendisine yer bulamadığını belirleyen Doç. Dr. Hüseyin Çelik, yaklaşık 300 yıllık aradan sonra beyaz üzüm bağını tekrar Karadeniz Bölgesi'ne dikti.
Bölgede Çavuş, Hafızali, Kardinal, Trakya, İlkeren ve İtalia gibi üzüm çeşitlerinin yetiştirilebileceğini ve 2-3 ilaçlama yapıldıktan sonra ticari olarak satılabileceğini belirten Çelik, "Bu üzüm çeşidimiz, 3 asırdır bölgemizde yetiştirilmiyordu. Biz de üniversite olarak araştırmamızla bunun öncülüğünü yaptık Samsun ve Rize'nin güneye bakan 3 yamacına beyaz üzüm bağları diktik. Yüzde 100 başarı sağlayarak kalite ve yüksek verim elde ettik. Şimdi bunun üreticilere anlatılması lazım. Tütünden boşalan alanlarda ve meyilli yerlerde fazla miktarda yetiştirilirse, meyve suyu, pekmez, reçel ve marmeladına dönüştürülüp pazarlanabilir" dedi.
Verimli beyaz üzüm yetiştirmek için modern tarım tekniklerinin uygulanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Çelik, "Yetiştirirken biraz fedakarlık yapmak gerekiyor. Telli terbiye sistemleri altında yetiştirilmeli, ağaçlardan uzak tutulmalı, tam kapalı çardak sistemleri kullanılmalıdır. Doğu Karadeniz'de duvar, Orta Karadeniz'de ise geniş T, Y, V veya yarım çardak destek sistemleri uygulanması gerekiyor. Yaz ve kış budamaları ise aksatılmadan yapılmalıdır. Bağlıcılıktan para kazanmak için en az 3-5 dönüm
bağ kurulmalıdır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum