1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Karadeniz'e AB fonları yağacak!
Karadeniz'e AB fonları yağacak!

Karadeniz'e AB fonları yağacak!

Doğu Karadeniz'deki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon'u kapsayan 6 il'e 24 milyon euro AB hibe kredisi verilecek.

A+A-

Bahar ayında ilan edilerek 6 il'e verilecek fonlar, yerel kalkınma girişimleri için 5.6 milyon euro, KOBİ'ler için 9.2 milyon Euro, Turizm ve Çevre Altyapı projeleri için 9.2 milyon Euro AB hibe kredisini kapsıyor.
Bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmak, merkezi ve bölgesel düzeyde proje uygulama kapasitesini geliştirmek amacıyla 'TR90 Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Programı' çerçevesinde, Doğu Karadeniz'deki 6 İl'e verilecek hibe kredisi için proje çağrısı önümüzdeki günlerde ilan edilecek.
Yerel yönetimlerin, KOBİ'lerin ve turizm sektörünün krediden yararlanabilmek için bu çağrıları yakından takip etmesi, AB'nin istediği prosedüre göre proje başvuru dosyası hazırlaması ve projenin süresi kapanmadan Ankara'daki ilgili makamlara iletmesi gerekiyor.
Bugüne kadar KOBİ'lerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, yeterli sayıda ve AB'nin istediği prosedürlere uygun proje hazırlamadığı için AB fonlarından yeteri kadar yararlanamadığına dikkat çeken KOBİ Danışmanları Derneği (KOBİDA) Başkanı Mehmet Önder, "İlgili kurum- kuruluşlar, AB fonlarını yakından takip ederek, zamanında ve AB prosedürlerine uygun proje sunarlar ise, AB kredisi alabilirler. AB tarafından ilan edilen çeşitli fonlar için; ne kadar çok şartnameye uygun proje hazırlarsak, o kadar çok AB fonlarından yararlanabiliriz. Bu yıl Doğu Karadeniz şanslı bölgelerimizden biridir. 6 ilimizde, teklif çağrısı yöntemi kullanılarak yarışma ortamında projeler desteklenecektir. İlgili kurum ve kuruluşların, şimdiden ön hazırlık yapmaları gerekir" dedi.
AB BİLGİ TOPLUMUNA 50.5 MİLYAR EURO FON
AB'nin en büyük hedefinin 'bilgi toplumu' olduğunu kaydeden Mehmet Önder, "Avrupa Birliği, en büyük hayali olan 'Bilgi Toplumu' olma yolunda çerçeve programlarına, bu kez çok büyük bir bütçe ayırmıştır. 2007-2013 yılları arasında 7.Çerçeve Programları kapsamında, 50.5 Milyar Euro fon rezerve edilmiştir. 7.Çerçeve programı ile KOBİ'lerin, ar-ge işbirliğine dayalı daha büyük bir platforma entegre edilip, dünya koşullarında rekabet güçlerinin arttırılması hedeflenmektedir. Böylece KOBİ'ler, 5 yıl sonrasının teknolojisini çok uluslu bir alanda kısa sürede elde etme imkanına kavuşacaklardır. Bu programdan ülkemiz KOBİ'lerinin de yararlanması önemlidir" diye konuştu.
AB FONLARI BORSA GİBİ AÇILIP KAPANIYOR
AB fonlarının borsa gibi açılıp kapandığını anlatan UyumSoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ. AB Fonları Danışmanı Filiz Baştüzel ise, "Tüm AB işletmelerinin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'ler, Avrupa'da "Ekonominin itici gücü" olarak tanımlanıyor. AB bu anlamda KOBİ'lere yönelik çeşitli projelere fon aktarıyor. Bu, Türkiye'deki KOBİ'ler içinde önemli bir fırsattır. Yalnız bu fonları yanlış değerlendirmemek gerekir. Yani AB bir para var, gidelim alalım, sermaye yapalım diye bir durum söz konusu değildir. Ortada AB tarafından dağıtılan bir para yoktur. Özetle Avrupa Birliği; istihdam, sağlık, çevre, ekonomik ve sosyal gelişim, eğitim gibi konularda ihtiyaca yönelik olarak titizlikle hazırlanmış, projelere finansman aktarmaktadır. İlgili kurumlar ve işletmeler olarak bizler, proje üretmeliyiz ve projeye uygun fonların açılış süresini kaçırmamak için günü gününe takip etmeliyiz. Zira, fonlar belirli süreler için açılıp, bir süre zarfında kapanmaktadır. Yani fonların, borsa gibi açılışı ve kapanışı olmaktadır. AB fonu ilan etmeden; projeyle ilgili ön dosya içeriğinin hatta bazen olası bir yabancı ortağımızın bile belirlenmiş olması önemlidir. Hazırlanan projenin direkten dönmemesi için, deneyimli AB proje danışmanlarından yardım alınması gerekir. Çünkü her projenin şartnamesi farklıdır, bu şartnamelerin çok iyi okunması ve eksiksiz olarak hazırlanıp, doğru mercilere teslim edilmesi gerekir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum