1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Karanlık tünellere dev ihale
Karanlık tünellere dev ihale

Karanlık tünellere dev ihale

Sahil Yolunun karanlıkta kalan Trabzon-Sarp arasındaki tünellerin modernizasyonu ve ışıklandırması için uluslararası bir projeye imza atılıyor.

A+A-

Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, karanlık tünellerin ışıklandırılması ve modernizasyonu amacıyla başlatılan çalışmaların Türkiye'de bu büyüklükte yapılacak olan en büyük proje olduğu belirtildi. Söz konusu işi yapacak firma sayısının az olduğu belirtilen açıklamada, yapılan araştırmalar neticesinde yurt dışında bile böyle bir proje hayata geçirilmediği vurgulandı. Rize Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bilindiği üzere Karadeniz Sahil Yolu, Gülburnu Viyadükü, Tirebolu Tünelleri ve Konakönü Tünelleri hariç olmak üzere büyük ölçüde tamamlanarak Sayın Başbakanımız tarafından 07.04.2007 tarihinde açılışı yapılmıştır. Projenin tamamlanması için çalışmalarımız büyük bir hız içerisinde devam etmektedir. Karadeniz Sahil Yolunun Espiye (km: 57+000) - Sarp (km: 347+000) arasındaki yapımı tamamlanan veya devam eden tünellerin, Elektrik, Elektronik, Elektromekanik ve Çeşitli Kontrol Sistemleri işine ait ihale 25.07.2007 tarihinde yapılmıştır.
Söz konusu ihale, Espiye - Çarşıbaşı, Çarşıbaşı -Trabzon - İyidere, İyidere - Çayeli ve Çayeli - Ardeşen - Hopa - Sarp kesimlerinin bünyesindeki 22 (yirmi iki) adet (13 adet çift tüp, 9 adet tek tüp) tünele ( Kiliseburnu, Tirebolu–1, Tirebolu–2, , Eynesil, Yoroz, Konakönü, Sarayköy-1, Sarayköy-2, Çayeli, Pazar-1, Pazar-2, Pazar Aç-Kapa, Kıyıcık, Arhavi, Esenkıyı, Kopmuş, Kemalpaşa, Üçkardeşler-1, Üçkardeşler-2, Sarp-1, Sarp-2, Sarp-3 Tünelleri) ait Elektrik, Elektronik, Elektromekanik ve Çeşitli Kontrol Sistemleri Teknik Şartnameye ve Alt sözleşme şartlarına uygun olarak yedi adet alt kontrol merkezi ve tek ana kontrol merkezine (Trabzon'da) bağlayan işleri kapsamaktadır.
Bu iş Türkiye'de bu büyüklükte yapılacak olan en büyük projedir. Yapılan araştırmalar neticesinde yurt dışında ise bu büyüklükte çok az sayıda böyle bir proje hayata geçirilmiştir. Bu nedenle söz konusu işi yapabilecek firma sayısı çok azdır. Ayrıca işin özelliğinden dolayı firma seçimi ve proje çalışmalarının hassasiyetle yapılması gerekmiştir.
Uluslararası nitelik taşıyan ihalenin hazırlık aşamasında çalışmalar detaylı bir şekilde titizlikle yürütülmüş, gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında bu işleri yapan büyük firmaların İhaleye katılımı sağlanmıştır. İhale süreci henüz sonuçlanmamış olup, ihalenin onaylanmasından sonra çalışmalara ivedilikle başlanacak olup, 2008 yılı sonlarında bitirilmesi planlanmaktadır.
Karadeniz Sahil Yolunun tünellerinin enerji sistemi, aydınlatma sistemi, havalandırma sistemi, acil durum sistemi ve yangın algılama sistemi, trafik kontrol sistemi, kapalı devre televizyon (cctv) sistemi, tünel haberleşme sistemi, kamu anons sistemi, tele kontrol sistemi, alt kontrol merkezler, Trabzon tünel kontrol merkezi, tünel içi tesisler, yol ve tünel portal alanları aydınlatma sistemi, inşaat işleri, yangınla mücadele sistemi, tünel radyo sistemi göz önüne alındığında, konunun önemi ortaya çıkacaktır.
Tünellerde yapılacak yapım iş ve işlemler; müteahhide tesliminden sonra bir yıl sürebilecektir. Trafik kazalarının asgariye indirilmesi için tünelin içine buton çakılacaktır. Çünkü tünel içinde sollama yapıldığında ışık azlığı dolayısıyla kenardaki banket fark edilememektedir. Sürücülerin tünel içinde hızlı gitmemeleri ve sollama yapmamaları, butonlar ışık gibi işlev göreceğinden dikkatli araç kullanmaları gerekmektedir.
Ayrıca, Rize’deki sahil yoluna inen kavşaklara hız kesici, ışıklı ikaz lambaları, dikey ve yatak işaretlemelerin ihalesi yapılmıştır. İlaveten Hastane kavşağının sinyalizasyon ihalesi de tamamlanarak deneme çalışmalarına başlanmıştır. Hastane yolunun da hızla tamamlanması konusu takip edilmektedir. Menderes Bulvarının yapım çalışmaları da tamamlanmak üzeredir. Bir hafta içinde bu konunun sonuçlanması beklenmektedir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum