1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kırmızı eti yıkamak gerekir mi?
Kırmızı eti yıkamak gerekir mi?

Kırmızı eti yıkamak gerekir mi?

Kurban eti poşette bekletilmemeli. Et yıkanır mı? Eti saklama ve sağlıklı şekilde koruma nasıl olur? Merak edilen sorular bu haberde:

A+A-

Kurban Bayramı ile birlikte kurban ibadetini yerine getirenler et ile ilgili bazı bilgileri merak ediyor. Özellikle etin saklanma koşulları, etin ayrıştırılması ve ete yapılacak işlemler pek çok kişinin araştırdığı konular arasında geliyor. Özellikle kurban etinin yıkanıp yıkanmadığı sorgulanıyor. Peki, Kırmızı eti yıkamak gerekir mi? Kurbanlık et yıkanır mı? Kırmızı et yıkanır mı? Kurban eti nasıl saklanmalı? İşte detaylar...

et.jpg

Kurban Bayramı tüm Türkiye'de kutlanıyor. Kurbanlığını kesenler etleri parçalayıp, dinlenmeye bırakırken, etin saklama koşulları ve yıkanıp yıkanmayacağına ilişkin bilgiler de sıklıkla araştırılıyor. Peki, Kırmızı eti yıkamak gerekir mi? Kurbanlık et yıkanır mı? Kurban eti nasıl saklanmalı? 

KURBAN ETİ YIKANIR MI? 
Prof. Dr. Kamil Bostan kurban etinin yıkanıp yıkanmayacağı konusunda önemli bilgiler paylaştı. 

Eti işlemeye başlamadan önce etin iyice soğumasının ve katılaşmasının beklenmesi gerektiğini ifade eden Bostan, “Kesimden sonra et koyu kırmızı renktedir. Soğurken ve havalandırılırken et, zamanla arzu edilen canlı kırmızı renge döner. Eti işlemek için doğru zaman bu zamandır. Yani kesimden yaklaşık 3-4 saat sonrasıdır. Eti işlerken kirli yüzeylere karşılaşılırsa bu kısımları yıkanmak yerine kesilmeli. Yıkama hem kirlilik içindeki bakterileri her yere yayar, hem de eti ıslattığı için bakterilerin rahat çoğalması için zemin oluşturur” dedi.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI? 
Kurbanlık hayvanın kesilip parçalanmasından sonra, olgunlaşmamış sıcak kurban etinin serin ve temiz bir yerde, geniş bir kap veya tepside birkaç saat dinlendirilmeye ve havalandırılmaya bırakılmalı. Kurbanlık hayvanın kesilip parçalanmasından sonra, olgunlaşmamış sıcak kurban etinin serin ve temiz bir yerde, geniş bir kap veya tepside birkaç saat dinlendirilmeye ve havalandırılmaya bırakılmalı.

Derin dondurucuda sıcaklığın -18 derece olmasına dikkat edilmelidir. Öte yandan derin dondurucudan çıkarılan et mutfak tezgahında bekletilerek çözdürülmemelidir. Yoksa etin üstünde bulunan ve derin dondurucuda uyku konumuna geçen bakteriler hızla çoğalarak hem etin bozulmasına hem de birçok hastalığa yol açar.

Etler poşette ne kadar uzun süre tutulursa bozulma süreci o kadar hızlanır ve et ağırlaşır. Dolayısıyla kurban eti uzun süre poşette bırakılmamalı. Havalandırırken de et belli aralıklarla tersyüz edilmeli ve bu şekilde tüm parçaların havalanması sağlanmalı. 

Et, pişirilmesinden bir gün önce buzdolabının +4 derecedeki normal raflarına alınmalı ve bu şekilde çözdürülmelidir. Çözdürülen et tekrar derin dondurucuda saklanmamalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız