1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Kivi budama mevsimi başladı
Kivi budama mevsimi başladı

Kivi budama mevsimi başladı

Protein içeriği bakımından zengin meyvelerden biri olan kivinin kış budama çalışmaları başladı. Peki mudamada nelere dikkat edilmeli?

A+A-

Dilek ASLAN - Kividen yüksek verim alınabilmesi için kış budamasının doğru ve dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğine belirten Rize kivi birliği başkanı Nevzat Paliç, bahçede budama hakkında bilgi verdi. Kivi bakımında en önemli işlemin budama olduğunu vurgulayan Paliç, kış budamasının yaprak dökümü ile ilkbaharda gözlerin uyarması arasında yapılması gerektiğini kaydetti. Kış budama işleminde meyve veren dalların terbiye edildiğini, verimsiz dalların ise boylarını uçtan 2–3 santimetre uzunluğunda kısaltarak yeni meyve vermelerinin sağlandığı, yarılan yaşlanmış dalların temizlenip ağaçların gençleştirildiğini ifade eden Nevzat Paliç, "Bu mevsimde yapılacak budama işlemi 2007 yılında meyve veriminde artışı sağlayacaktır. Kış budamasındaki amaç, uygun nitelikteki meyve çubuklarını, yeterli sayıda sürgünün dip kısmındaki gözlerin belirginleştiği andan itibaren, çubuk üzerinde 6–8 göz bırakacak şekilde kalan kısımları kesmektir. Bu işlemde dallarda hastalıklar varsa temizlenmeli, tele bağlanmamış olanlar varsa bağlamalı. Kivi dalları, meyve verir hale getirilmelidir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum