
Kivi hasadı öncesi önemli uyarılar
Rize’nin Pazar İlçesinde Kivi Üreticilerine hasat toplama öncesi ürünlerinin satışı hakkında 53/8 Çay Ekicileri Kooperatifi tarafından bilgi verildi.
NACİ GÜVEN
53/8 Çay Ekicileri Kooperatifi Kivi İhtisas Komisyon Başkanı Mustafa Memoğlu, üreticilerin önce kendileri ile görüşüldükten sonra ürünlerini pazarlamalarını istediklerini belirterek, “Geçen yıl olduğu gibi bu yılda en yüksek fiyattan üyelerimizin kivilerini satmak için elimizden geleni yapacağız. Üreticilerimizde Zirai olarak gerekli şartlarda kivicilik yaptığı takdirde Pazar’da kivi kesinlikle geçim kaynağı olacaktır” dedi.
Memoğlu, “Kiviler, dikimden 3-5 yıl sonra meyve vermeye başlamakta ve 8-9 yaşlarında ekonomik verim çağına ulaşmaktadırlar. Verim çeşit, ekoloji ve kültürel uygulamalara bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 2-3 ton dolayındadır. Meyvedeki suda çözünebilir kuru madde içeriği %7-9 arasında olduğu dönemde hasat yapılmakta olup bu dönem ülkemizde Ekim – Kasım aylarına denk gelmektedir. Geçen yıl Kasım ayının 20’lerinde kivi toplamaya başlanmıştı. Bu yıl ise Kasım ayının ilk haftasında toplanmaya başlanacak. Bizim kooperatif olarak asıl amacımız üreticilerimizin satış anında mağdur olmamaları için şimdiden bir satış komisyonu kurmaktır. Tüccarlar arasında rekabeti oluşturarak üreticilerimizin ürünlerini en iyi şekilde pazarlanmasını sağlamak istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.Pazar Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat mühendislerinden Hakan Balta ise üreticileri hasat öncesi ve sonrası yapılacak işler hakkında bilgilendirerek şöyle konuştu: “Türkiye, kivi yetiştiriciliği için uygun ekolojilere sahip önemli ülkelerden biri konumundadır. Karadeniz ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesi bu konuda en şanslı bölgelerdir. Standartlara ve modern yetiştirme tekniklerine uygun üretim yapıldığında, aynı zamanda pazarlama ile ilgili faaliyetler üretim planlamasıyla birlikte yürütüldüğünde, kivi yetiştiriciliği ülke ekonomisi için önemli bir üretim kolu haline gelebilecektir. Kivi’nin yetiştirilmesinde budama ile gübreleme zamanında ve bilinçli olarak yapıldığında üretim iki katına çıkacaktır. Ayrıca toplanan meyveler boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT