1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Kivide erken hasat uyarısı
Kivide erken hasat uyarısı

Kivide erken hasat uyarısı

ARKİVİ Başkanı Hatipoğlu üreticileri uyararak yeterli şeker oranına yükselmeyen kivilerin toplanmamasını istedi.

A+A-

Ardeşen Tarımsal Kivi Kalkınma Kooperatifi (ARKİVİ) Başkanı Yaşar Sami Hatipoğlu, üreticilerin erken hasattan kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, kivi üretiminin bölgede 16 yıldan beri yapıldığını, Ardeşen ve yöresinde kivi üretiminin her geçen gün hızla yaygınlaştığını belirtti.

Kivinin çaydan sonra bölge tarımında önemi bakımından ikinci sırada yer aldığını ifade eden Hatipoğlu, ''Ardeşen'de 150 bini aşkın kivi fidanı ile kivi dikim sahası olarak 5 bin 500 dekar alana ulaşmış durumda. Kivi dikim alanları her geçen yıl daha da artmaktadır. Hızlı bir şekilde artan kivi dikim alanları sonucu Ardeşen, bölgemizin yanı sıra ülkemizin önemli kivi üretim merkezlerinden birisi konumundadır'' dedi.

Hatipoğlu, bölgede çaydan sonra en çok ekonomik girdisi bulunan kivinin hasadı konusunda çok dikkatli olmak gerektiğini vurgulayarak, ''Kivi ürününde ekonomik zarar olmaması ve pazar sorununun yaşanmaması için üreticiler erken hasattan kaçınmalılar. Diğer tarım üründe olduğu gibi kivide de hasat mutlaka tam olgunlaşma, yani gerekli olan şeker oranının istenildiği düzeye geldiğinde yapılaması gerekir. Kivide suda çözünen kuru madde şeker oranı 6.5 ve 7 düzeye gelmeden yapılan hasattan elde edilen üründe şekil bozuklukları ortaya çıkar ve buruşukluklar oluşur. Bu olumsuzlukların yanında en önemli olan kivide istenilen kaliteyi ve standardı yakalamamız mümkün değil. Çünkü, olgunlaşmayan kivide tat ve aroma bozuklukları yaşanacaktır. Bütün bu olumsuzlukları bir araya toplarsak, hem çiftçilerimiz hem de bölge ekonomimiz büyük oranda ekonomik kayıplara uğramasına neden olacaktır. Bunun için kivide suda çözünen kuru madde şeker oranı 6.5 ve 7'den düşük olmamalıdır.'' diye konuştu. 

Her hafta kivi bahçelerinde refraktometre aleti ile şeker oranının ölçüldüğünü anımsatan Hatipoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ''Kivi bahçelerinde yapılan ölçümler uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. En son yapılan ölçümlerde kivideki şeker oranının istenilen düzeyde olmadığı anlaşılmıştır. Bu ölçümlere 15 Kasıma gününe kadar devam edilecek. Yapılacak ölçümler sonucunda istenilen düzeye ulaştığımız zaman kivi hasadına başlanacak''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız