1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kokulu malzemelere yasak!
Kokulu malzemelere yasak!

Kokulu malzemelere yasak!

Uçucu organik madde içeren kırtasiye malzemeleri (yapıştırıcı, kokulu üretilen kalem, kağıt, silgi vb) eğitim faaliyetlerinde kullanılamayacak.

A+A-

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu, AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç'un başkanlığında yaptığı toplantıda, konuyla ilgili AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Çakır ve AK Parti İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz'un tekliflerini birleştirilerek ele aldı. Komisyonda öncelikle uluslararası terimlere uygunluğun sağlanması amacıyla, 'Çocukların Uçucu Maddelerin Zararlarından Korunmasına Dair Kanun Teklifi'nin adı 'Çocukların Uçucu Organik Bileşiklerin Zararlarından Korunmasına Dair Kanun Teklifi' olarak değiştirildi. Daha sonra yapılan görüşmelerde teklif üzerinde bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre, çocuklarda bağımlılık yapan ve sağlığa zararlı olan organik bileşik içeren ürünlerin, (yapıştırıcı, bali, tiner vb) satışı yalnızca lisanslı işyerlerinde yapılabilecek. Bu kapsama giren ürünler, hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak, üretildiği veya kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak. Uçucu organik madde içeren kırtasiye malzemeleri (yapıştırıcı, kokulu üretilen kalem, kağıt, silgi vb) eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacak, ancak, Yüksek Öğretim Kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığınca mesleki eğitim yapılan örgün ve yaygın eğitim kurumları bu kapsam dışında olacak. Eğitim ve öğretimde kullanılan yapıştırıcılar, bağımlılık yapan ve sağlığa zararlı olan organik bileşiklerden değil, su bazlı olarak üretilecek ve bu konuda üretim teşvik edilecek. Sağlığa zararlı uçucu madde içeren ürünlerin ambalajlarında, ''Bağımlılık yapıcı özelliğe sahip olduğu ve çocuklara verilemeyeceğine'' dair görünür ve okunur bir yazı olacak. Buna aykırı davrananlar, 500 YTL'den az olmamak üzere para cezasına çarptırılacak.
Toplantıya, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abbas Miroğlu, Türkiye Kimya Derneğinden Nusret Ertaş ve Yavuz Ataman, Yeşilay Derneği Ankara Şube Başkanı Osman Doğan, bazı üretici firmaların yöneticileri, Sağlık, Sanayi ve Ticaret, Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıkları ile Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile SHÇEK Genel Müdürlüğü temsilcileri katıldılar. Sivil toplum örgütü temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, bu konuda bir yasanın mutlaka çıkması gerektiğini belirterek, uçucu madde alışkanlığının Türkiye'ye özgü olduğunu, Avrupa'da bu tip bir alışkanlığın görülmediğini söylediler. Yasakların da bir çözüm olmadığını vurgulayan konuşmacılar, bu konuda basın-yayın organlarına büyük görev düştüğünü, çözüm için bilinçli ve duyarlı yayınların yapılması gerektiğini kaydettiler. Uçucu madde bağımlılığını bir geçiş süreci olarak tanımlayan sivil toplum örgütü temsilcileri, bu alışkanlığı kazanan kişilerin esrar, eroin ve kokain gibi uyuşturucu maddelere daha kolay geçiş yaptıklarına dikkati çektiler. Alt Komisyon Başkanı Alim Tunç ise buradaki esas amaçlarının, içinde uçucu organik bileşikler bulunan ürünlere, çocukların rahat ulaşmasının ve kullanmalarının engellenmesi olduğuna dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız