1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Köpek tüyü, beyinde 8 kist yaptı
Köpek tüyü, beyinde 8 kist yaptı

Köpek tüyü, beyinde 8 kist yaptı

İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi şiddetli baş ağrısı şikayetiyle gittiği doktorda acı gerçeği öğrendi.

A+A-

Sol kolu tutmadığı için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 14 yaşındaki Ayşe Demir'in beyninden 8 tane köpek tüyü kisti çıktı. Müdahale edilmese köpek tüyünden geçen kistlerin genç kızı bir süre sonra tamamen felç edebileceği belirtildi.

Konak Tahir Merzeci İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Ayşe Demir, bir süre önce şiddetli baş ağrıları ve sol tarafından hareket azlığından şikayet etmeye başladı. Sol kolu tutmamaya başlayan genç kız, ailesi tarafından Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Hastanede yapılan tahlillerde, uzun zamandır köpek besleyen Ayşe Demir'in beyninin sol tarafında, bölgeyi tamamen kaplayan ve köpek tüyünden oluşan kist bulunduğu görüldü. Tıp dilinde "Ekinokok Kisti" adı verilen köpek kistinin alınması için Beyin Cerrahı Op. Dr. Özcan Binatlı acil ameliyat kararı verdi. Op. Dr. Özcan Binatlı ve Dr. Bülent Sarıkaya, yaklaşık 5 saat süren operasyonla Ayşe Demir'in beynindeki 12 ile 8 santim büyüklüğündeki 8 kisti aldı.

Ameliyat sonrası baş ağrıları azalan ve kolunu hareket ettirebilen genç kız, "Köpeğimiz Konti'yi hala çok seviyorum ve hastaneden çıkınca da sevmek istiyorum. Köpeğimi veteriner kontrolünden geçirip gerekli ilaçları almasını da sağlayacağım" dedi. Zorlu ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Özcan Binatlı, Ayşe Demir'in durumunun gayet iyi olduğunu, fizik tedavi ile vücudunun sol tarafını eskisi gibi hareket ettirebileceğini söyledi.

MR'da görülen kisti çıkarmak için beyni açtıklarında kistin kendi içinde üreyerek 8 adet olduğunu gördüklerini söyleyen Op. Dr. Binatlı, ekinokok kistine bağlı bu kadar büyük kisti ilk defa gördüğünü ve geç kalındığı takdirde kişiyi beyin fıtığına bağlı ölüme götüreceğini açıkladı.

EKİNOKOK KİSTİ NEDİR ?

Asıl kaynağı köpekler olan "ekinokok paraziti"nin insanda yaptığı ve en çok karaciğerde görülen kistik bir hastalık. Ev köpeği, kurt ya da tilki gibi hayvanların bağırsağında yaşayan yassı solucan ve yumurtalarının, dışkıyla dışarı atılışı sırasında, bulaştığı su ya da yiyeceklerin insanla temasında ara konağa geçer ve gelişimini sürdürür.

İnsan vücudunda dolaşıma geçen embriyonlar karaciğere gelip yerleşir ve buradan da akciğere ya da beyne geçebilir. Bu organlarda solucan, kist haline geçer. Kistlerin içinde sıvı ve iç cidarında zamanla büyüyüp serbest hale geçen yavru hücreler vardır. Bu keselere kist hidatik adı verilir. Her bir yavru hücrenin dokulara gidip kist hidatik yapma yeteneği vardır. Karaciğerde yerleşen hidatik kistler yavaş büyürler ve geç belirti verirler. Beyinde oluşan kistler epilepsiye ya da felce neden olabilir.

Uzmanlar, evde beslenen köpeklerin tüylerinin bu parazitin yumurtasını taşıma riski olduğunu belirterek, "Paraziti taşıyan köpeklerin tüylerine parazitin yumurtaları yapışır ve yumurtaların yapıştığı bu tüyler havada uçuşur. Uçuşan bu tüyleri de ağız yoluyla alma riski bulunur. Ancak, bu parazit, 3 ayda bir evde beslenen köpeklere yaptırılacak parazit tedavisiyle yok edilmesi mümkündür" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız