1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Köprü, kayıtlarda da tarih olmuş
Köprü, kayıtlarda da tarih olmuş

Köprü, kayıtlarda da tarih olmuş

Rize'de sarmaşıklar arasında kaybolmaya yüz tutan tarihi köprünün hiç bir resmi kayıtta yer almadığı belirtildi.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
 Hiçbir resmi kayıtta varlığından bahsedilmeyen Rize’nin en eski kemer köprüsü keşfedilmeyi bekliyor.

Rize’de Kültür Bakanlığı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kayıtlarına göre, en eskisi 1890’lı yıllara dayanan 70 tarihi kemer köprü bulunuyor.

Bu köprülerin büyük bir bölümü koruma altına alınarak restore edilirken, Rize’nin Köprülü Köyü’nde bulunan tarihi kemer köprü ise hiçbir resmi kayıtta yer almıyor.

37913

Uzun yıllardır kullanılmadığı için yosun ve sarmaşıkların kapladığı köprünün 1700’lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.

Resmi kayıtlara göre Rize’deki en eski tarihi kemer köprüden ortalama 100 yaş daha yaşlı olduğu tahmin edilen köprü, yerden yüksekliği itibariyle de tarihi köprüler arasındaki en yüksek 2. köprü olma özelliği taşıyor.

Rize’de en yüksek tarihi köprü yerden 20 metre yüksekliği ile Şenyuva Köprüsü olarak biliniyor. Şenyuva Köprüsü ile neredeyse aynı yükseklikte olan bu köprü, bulunduğu köye de ismini veriyor.

Köprülü Köyü’nde köylüler tarafından keşfedilerek koruma altına alınan köprü, yetkililerin de ilgisini bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız