1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Koronavirüs Rize’ye nasıl geldi?
Koronavirüs Rize’ye nasıl geldi?

Koronavirüs Rize’ye nasıl geldi?

KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komite Başkanı Rize Pazarlı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz'ın okuyanları hayrete düşürecek yazısı...

A+A-

KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komite Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, tüm dünyaya kabus yaratan koronavirüs salgını ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Koronavirüsün Çin'den Rize ve Trabzon'a olan yolculuğu anlatarak salgının ne derece hızlı yayıldığına dikkat çekti.

prfgurdalylmz.jpg

KORONA RİZE'YE NASIL GELDİ?

Koronavirüsden kaçan Çinli bir aile Şanghay'dan Paris’e gelir. Aile havaalanından ateş taramasından geçer. Ailenin ortanca kızının aklında filmlerden kalan Fransız öpücüğü vardır. Paris’te kaldıkları otelde yakışıklı bir Fransız garson olan Francoise ile tanışır. Gece ilerleyen saatlerde otelin barında öpüşürler. Francoise daha sonra evine gider. Evinde altmışlı yaşlarda olan anne babası ve 21 yaşında henüz üniversite öğrencisi olan kız kardeşi Francesca ile birlikte kalmaktadır. Francesca aynı sınıfta olan erkek arkadaşı Rizeli Hakan ile zaman geçirmeyi sevmektedir ve hemen her akşam okul çıkışı kafede buluşmaktadırlar. Covid19 taşıyıcısı olan Çinli kızdan alınan virüs iki günde Francoise ile Hakan’a kadar gelmiştir. Hakan metro ile evine giderken Giresun’lu dayısı ile karşılaşmış ve birbirlerine sarılmışlardır. Dayı evinde karısına bulaştırmış. Dayının eşi ertesi gün Oflu komşusuna gitmiş ve virüsü oraya bulaştırmıştır. Oflu kadının annesi Trabzon’da yoğun bakimdadir. İki gün sonra Trabzon’a gelen kadının annesi ölmüştür. Cenaze töreni düzenlenir ve mevlit okutulur. Kadın taziyeleri kabul ederken herkesle sarılır. Virüs Oflu Temel'dedir artık. Temel bu arada Trabzon’a gitmiş gelmiştir. En yakın arkadaşı Dursun'da Rize’den Of'a gider ve Temel ile yemek yerler sohbet ederler. Virüs Dursun ile Rize'ye gelmiştir. Bu arada ülkemizde ilk vakalar ortaya çıkmış Of'ta annesinin cenazesine gelen kadın yoğun bakıma alınmıştır. Sağlıkçılar herkesin evde kalmasını istemişlerdir. Oflu ve Rizeliler virüs çok uzakta bize gelmez deyip sokaklarda rahat rahat gezmektedirler. Ve artık kaçınılmaz sonuç ortaya çıkmış ve devlet Rize’de karantinaya alınacak bölgeleri belirlemiştir. Sonuçta Çinli ailenin Paris’e kaçması ile başlayan süreçte Francoise'nin anne ve babası, Hakan’ın dayısı, dayının komşusu Oflu kadın ve Oflu kadının Paris’te yaşayan abisi Covid19'den ölmüştür. Rizeli Hakan Rize’ye gelmese bile virüsün Rize’ye gelmesinde aracılık yapmıştır. Ve bu aracılığının halen farkında değildir. Kim bilir belki de daha başka birçok bölgeye virüsün yayılmasında aracılık yapmıştır.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 700 bini geçti.

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesindeki bilgiye göre, dünya genelinde toplam vaka sayısı 702 bin 348'e ulaştı. Türkiye'de henüz pik denilen seviyeye çıktığı düşünülmediği için önümüzdeki günlerde olabilecek vaka ve ölümler herkesi tedirgin ediyor. 

NE YAPMALIYIZ?

Buradan çıkaracağımız sonuç; bir kişinin sorumsuz davranışı nelere mal olduğu ve binlerce insanın bulunduğu yerden başka, güvenli yerlere gitme isteği salgının boyutunun çok daha büyük felaketlere yol açacağını göstermektedir. Önüne geçilemeyecek senaryoların olmaması için her kişi kendi sorumluluğunu bilerek davranmalı, tüm kurallara harfiyen uymalı. Aksi taktirde İtalya, Fransa, İspanya son olarak da ABD gibi ülkelerdeki yüzlerle ifade edilen ölümlerin dehşet veren manzararalarıyla karşı karşıya kalınacaktır. (Superhaber.tv)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
17 Yorum