1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Köylülerle jandarma arasında arbede çıktı!
Köylülerle jandarma arasında arbede çıktı!

Köylülerle jandarma arasında arbede çıktı!

Arhavi'de yapılması planlanan hidroelektrik santral projesini protesto etmek isteyen köylülerle jandarma arasında arbede çıktı.

A+A-

Arhavi İlçesi’nde Mençuna Şelalesi ve Çifte Kemer köprülerinin bulunduğu Kamilet Vadisi’nde yapımı planlanan hidroelektrik santral projesi için sabaha karşı iş makinelerinin getirildiği öğrenen yöre halkı bölgede toplandı.

Çalışma başlatılan alana yürümek isteyen yaklaşık 200 kişilik gruptakilerle jandarma arasında arbede çıktı. Protestocuları sakinleştirmeye gelen Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar da alkış ve ıslıklarla protesto edildi.

Kamilet Vadisi’nde yapımı planlanan HES projesine karşı bir süredir mücadele yürüten Arılı Köyü sakinleri sabaha karşı bölgeye sondaj makinelerinin getirildiğini öğrendi. Toplanan kadınlı erkekli yaklaşık 200 kişi, çalışmanın yapıldığı bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Mençuna Şelalesi Köprüsü yanına gelen köylülerin önü jandarma ve polisler tarafından kesildi. Barikatını aşmak isteyen köylülerle jandarma arasında kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada biber gazını çıkaran bir jandarma görevlisi, “Çekilin, sıkarım” uyarısında bulundu. Barikatı aşamayan köylüler, bölgede ateş yakarak başında beklemeye başladı.

KAYMAKAM PROTESTO EDİLDİ
Gerginliğin yatıştırılamaması üzerine haber verilen Arhavi Kaymakamı Bülent Bayraktar, bölgeye geldi. Kaymakam’ın geldiğini gören köylüler alkış ve ıslıklarla protestoya başladı, ‘Dereler özgürdür, özgür akacak’ ve ‘HES yapma boşuna, yıkacağız başına’ sloganları atmaya başladı. Köylülerle görüşen Kaymakam Bayraktar, “Burada yapılan bir inşaat faaliyeti yok. Sadece sondaj çalışması var” dedi. Ancak yapılanın HES çalışmasının bir parçası olduğunu öne süren köylüler Kaymakam’a tepkilerini sürdürdü, konuşmasına izin vermedi.

GÖZYAŞLARI ARASINDA AÇIKLAMA
Köylüler daha sonra Çifte Kemer köprülerinin üzerine çıkarak, ‘Dereler özgürdür özgür akacak’ sloganı attı. Burada açıklama yapan Arhavi Turizm Derneği Yöneticisi Cengiz Mahmutoğlu, 36 kilometre boyunca uzanan vadinin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Mahmutoğlu, şöyle konuştu:

“Biz Mençuna Şelalesi’ni 27 yıldır ancak tanıtabildik. Bu sürede tanıttığımız şelaleyi şimdi vadide kurulacak olan HES’lere mahkum edemeyiz. Bu vadi gençlerimizin geleceğidir. Biz vadimizin bir an önce koruma altına alınmasını, SİT alanı ilan edilmesini istiyoruz. Vadimiz o kadar değerlidir. Lütfen bu alan koruma altına alın. Bu vadinin güzelliği dünyanın hiçbir yerinde yoktur. 3-5 kuruşu tamah eden insanlar bu vadiyi yok etmek için çalışma başlatıyor. Arhavi’nin 200 yıllık geleceği yok edilemez. Arhavi’yi sevenler vadisine sahip çıksın.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum