1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. LİGHT SİGARA ALDATMACADIR!
LİGHT SİGARA ALDATMACADIR!

LİGHT SİGARA ALDATMACADIR!

'Light' sigaraların zararsız gibi yorumlansa da içersindeki zararlı maddelerin en az diğer sigaralar kadar etkili olduğu ifade edildi.

A+A-

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Kul Çelik, sigaranın içersinde 4 bin çeşit zararlı madde bulunduğuna dikkat çekerek piyasada satılan 'Light' sigaraların zararsız gibi yorumlansada içersindeki zararlı maddelerin en az diğer sigaralar kadar etkili olduğunu söyledi.

Light sigaranın bir çeşit aldatmaca olduğunu belirten Dr. Çelik, "Sigara içersinde 4 bin çeşit zararlı madde içerir. Sigara sadece içene değil, çevresindekilere de zarar verir. Dumanı ile etrafa yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler. Öyle ki, bir ortamda içilen her 5 sigaradan 1 tanesi içilmeden vücuda girer. Light (hafif) sigaralar da en az diğerleri kadar etkindir. Light kelimesi sanki zararsız gibi yorumlansa da aslında içersindeki tütün miktarı aynı. İçersindeki katran miktarı daha az olsa da nikotin miktarları aynıdır. Light sigara içmekle fiziksel olsun, ruhsal olsun, bağımlık devam eder. Vücuda daha az zarar verildiği izlenimi oluşturulmak istense de aslında light sigaralar daha derin nefes çekilerek akciğerin en ücra köşelerine giderek daha harap verici olabilir. Bunun yanında içiciler yeterinde sigaraya doyamayacağı için günlük içilen sigara adetini arttırabilir. Günlük nikotin ihtiyacını telafi edebilir" dedi.

"SİGARADAN ÖLENLERİN SAYISI TRAFİK KAZALARINDA ÖLENLERİN 13 KATI KADAR"
Sigaranın zararsızı veya az zararlısı olmadığını kaydeden Dr. Çelik, "Bütün sigaralar zararlıdır. Sigaranın zararlarından korunmanın tek yolu sigarayı bırakmaktır. Bırakıldıktan daha 12 saat sonra nikotin ve karbonmonoksit etkisi azalmaya başlar ve 24 saatte kaybolur. Birkaç gün içinde tat ve koku alma duyuları düzelir. 6 hafta içersinde bağışıklık sistemi düzelir. Daha ilk günde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. Solunum fonksiyonları hızla düzelir. Öksürük ve balgam çıkararak akciğerler temizlenmeye başlar. Zamanla cilt üzerindeki lekeler düzelir.Sigara tam bir antioksidan düşmanı olduğu için sigarayı bıraktıktan hemen sonra beslenmeye dikkat edilirse vücudun yenilenmesi hızlanabilir. Günde 5-9 porsiyon taze sebze ve meyve yemelidir. Bunlar rengarenk olmalıdır. Küçük taneli meyveler, kırmızı mor turuncu sebzeler sofradan eksik olmamalı. Bunların kuruları da aynı iş için kullanılabilir. Tam tahıllı ekmekler B vitamini için ayrıca haftada en az 2 gün yumurta ile biotin ihtiyacı karşılanabilir. Folik asit ihtiyacı için kuru baklagiller, fındık fıstık yenilebilir.Türkiye de her yıl 120bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden ölmektedir bu trafik kazalarından ölenlerin 12-13 katı demektir. Sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma olasılığı içmeyene göre 20 kat daha fazladır. Artık sigarasız bir yaşamın kalitesini düşünmeli, sağlıklı bir insan olmanın tadını çıkarmalıyız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız