1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Mesut Yılmaz'dan HES'lere tavır!
Mesut Yılmaz'dan HES'lere tavır!

Mesut Yılmaz'dan HES'lere tavır!

26 Haziran 1998'de Başbakan iken çevrecilerin tüm eylemlerine rağmen Fırtına Vadisi'ndeki Dilek-Güroluk HES’in temelini atan Mesut Yılmaz, şimdi çevreci oldu!

A+A-

Tarih Haziran 1998.
Mesut Yılmaz dönemin başbakanı.
Rize ilk kez Hidroelektrik Santralı (HES) gerçeğiyle karşı karşıya.
O dönemde BM Holding tarafından Rize'de turizminin vitrini olarak gösterilen Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi'ne yapılması düşünülen Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santrali için çevreciler ayaklanmış durumda.

Ancak, yargı sürecinin devam etmesine karşın dönemin başbakanı Mesut Yılmaz 26 Haziran 1998'de projenin temelini attı ve açış konuşmasında projenin çevre bilinci açısından Türkiye'deki diğer projelere örnek olabilecek nitelikte dizayn edildiğini söyledi.

Çevre Bakanlığı da temel atma töreninden bir gün önce 25 Haziran 1998'de 'ÇED Olumlu Raporu'nu onayladı. Orman Bakanlığı ise 'Çalışma İzni ve Saha Teslimi Oluru'nu, 18 Eylül 1998'de BM Holding'e teslim etti. Ekim 1998'de ise şantiye kuruldu. Tünel yaklaşım ve ulaşım yolları ile çalışma yollarının kazı işleri tamamlandı. Bu sırada vadiye toplam 4,5 kilometre yol inşa edildi.

Dilek-Güroluk HES Projesi ise yargı kararıyla durduruldu, devlet büyük zarara uğradı...

YILMAZ ŞİMDİ ÇEVRECİ OLDU!
Dönemin Başbakanı, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz bugün, Rize'nin Çayeli ilçesi Senoz Deresi üzerindeki hidroelektrik santrallerinin askıya alınması için kampanya başlatacaklarını söyledi.

Önceki gün seçim bölgesi olan Rize'ye gelen Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, bugün baba ocağı olan Rize'nin Çayeli ilçesi Çataldere köyüne giderek seçmenleri ile bir araya geldi.

Senoz Deresi üzerinde yapımına başlanılan hidroelektrik santrallerinde (HES) incelemelerde bulunan Yılmaz, santraller hakkında yöre halkının şikayetlerini dinledi.

Senoz Deresi üzerinde yapılan HES'lerin bölgenin turizm potansiyeli için önemli bir engel olduğunu öne süren Mesut Yılmaz, "Maalesef hiç gereği yokken bu vadide 9 tane ayrı projeye şu ana kadar müsaade edilmiş. Enerji Piyasası Denetleme Düzenleme Kurulu (EPDK) muhtemelen bu yörenin nasıl bir doğa cenneti olduğunu dikkate almadan, masa başında 'Buradaki sudan maksimum olarak ne kadar enerji elde edilebilir' diye hesap yapmış. Bu projelerden ikisinin yapımı devam ediyor. Bir tanesi de başlama aşamasında. Diğerleri ise yakın zamanda başlayacak" dedi.

Bölgede yapımı devam eden ve yapılması planlanan HES'lerin doğaya büyük zarar vereceğini söyleyen Yılmaz, "Bizim yaptığımız incelemeler ve aldığımız raporlara göre bu santrallerin tümünün yapılması halinde bu vadi tamamen gözden çıkacak, buradaki ormanlar hayat bulamayacak, su varlığı kalmayacak. Bu hem Senozluların geleceği açısından bizim kabul edemeyeceğimiz bir şey hem de bu bölgenin turizm potansiyeli açısından önemli bir engel. Bu santrallerin bu şekilde silsile halinde yapılmasının bölgeyi olumsuz yönde etkileyeceğinden endişem var" diye konuştu.

Yılmaz, yapımına başlanılan santrallerin disipline edilmesi ve yapımına başlanılmayan santrallerin de askıya alınması için kampanya başlatacaklarını ifade ederek şunları söyledi: "Başlamış yatırımların çok ciddi bir şekilde disipline edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikli olarak başlamayan projelerin askıya alınması, başlamış olan projelerin de çevreye olumlu hale dönüştürülmesi için gerekli tedbirleri görüşeceğiz. Bu konuda da bir kampanya yürüteceğiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
10 Yorum