1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Mesut Yılmaz'ın Rize'den şansı ne?
Mesut Yılmaz'ın Rize'den şansı ne?

Mesut Yılmaz'ın Rize'den şansı ne?

Yılmaz Rize'den bağımsız aday olursa kazanma şansı ne? Mesut Yılmaz geçmişte Rize'den ne oy aldı? İşte ANKA ajansın ilginç derlemesi...

A+A-

Memleketi Rize'den bağımsız milletvekili adaylığı gündemde olan eski Başbakan Mesut Yılmaz'a son beş seçimin sonuçları parlamento yolunu neredeyse "garanti" olarak gösteriyor.
Geçen yaz yargılandığı Yüce Divan sonrası siyasete yeniden döndüğünü açıklayan, bu çerçevede hedefini merkezde yeni bir oluşum olarak çizen Yılmaz'ın, beklediği desteği bulamadığı, bu nedenle seçimde memleketi Rize'den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdiği kulislerde sıklıkla konuşulmaya başladı.
Yüce Divan sonrası Rize'ye "sade vatandaş" olarak yaptığı ziyaretin bile gövde gösterisine dönüştüğü Yılmaz'ın memleketi "kalesi" olma özelliğini korurken, son 5 seçimin sonuçları da bunu doğruluyor.
Yılmaz, 3 Kasım 2002 seçimlerinde partisi Türkiye genelinde yüzde 5.5 oy oranında kalmasına karşın memleketi Rize'de AKP rüzgarına karşı yüzde 28.58 oy oranı ile Türkiye'deki en yüksek oyunu aldı. 2002'de bu ilde AKP yüzde 44.19 oy oranına ulaşırken CHP 3'ncü, DYP de 4'ncü oldu.
1987 seçimlerinde Turizm Bakanı olarak seçime giden Yılmazlı Anavatan Partisi 51 bin 616 oy alarak yüzde 30.97 ile birinci parti oldu. Anavatan Partisi'ni DYP, SHP ve RP izledi.
1991 seçimlerine memleketinden ilk kez başbakan olarak girdi. Anavatan Partisi'ndeki oy düşüşüne karşın partinin Rize'deki oyları yüzde 47.55'e yükseldi. Parti kullanılan oyların 81 bin 63'ünü aldı.
1995 seçimlerinde Anavatan Partisi Rize'deki oy oranını genel durumuna göre yükselti. Yılmaz, 1995 seçimlerinde 88 bin 839 hemşerisinin oyunu alarak yüzde 54.47 ile şehirde birinci parti oldu. ANAVATAN'ı RP, DYP, DSP ve CHP izledi.
1999 seçimlerinde Yılmaz şehirdeki oy oranını partisindeki erimeye rağmen yine muhafaza etti. Yılmaz'ın da aday olduğu ANAVATAN yüzde 43.42 ile birinci parti olurken, Yılmaz'a 70 bin 835 hemşerisi oy verdi.
Yılmaz'ın genel başkanlığı bıraktığı ve partisinin yüzde 5.5 oy oranı ile TBMM dışında kaldığı 3 Kasım 2002 seçimlerinde Rize yine Yılmaz'ın yüzünü güldürdü.
Parti burada kullanılan oyların 46 bin 577'sinin oyunu alarak ilk kez ikinci duruma düştü. Yılmaz'ı kalesinde son beş seçimde sadece yüzde 44.19 oy alan AKP geçebildi.
Halen TBMM'ye üç milletvekili gönderen Rize, geçmişteki desteğini tekrarlarsa Yılmaz, TBMM'ye bu sefer bağımsız gidebilecek (ANKA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
19 Yorum