1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Meteoroloji'den sel uyarısı
Meteoroloji'den sel uyarısı

Meteoroloji'den sel uyarısı

Meteoroloji, hafta başından itibaren yurdun Kuzey ve doğusu ile Marmara'da şiddetli yağışlar olacağı yönünde sel uyarısı yaptı. İşte haftalık hava durumu:

A+A-

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, hafta başından itibaren Marmara Bölgesi ile kuzey kesimlerde görülecek etkili yağışın neden olabileceği muhtemel ani sel ve su baskını gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmasını istedi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre,bugün yurdun iç ve doğu kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, batı bölgeleri ise parçalı ve az bulutlu geçecek.

Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bugün İç Anadolu Bölgesi'nin doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde etkili olması bekleniyor. Bu yağışlara ilave olarak yurdun kuzeybatı kesimlerinin yarın sabah saatlerinden itibaren yağışlı havanın etkisine girmesi tahmin ediliyor. Yarın Marmara, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde, salı günü de Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların Marmara bölgesi başta olmak üzere yurdun kuzey kesimlerinde etkili olması bekleniyor. Hafta başından itibaren Marmara Bölgesi ile kuzey kesimlerde görülecek etkili gök gürültülü sağanak yağışların neden olabileceği muhtemel ani sel, su baskını, taşkın, yıldırım ve dolu gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olması gerekiyor.

İç ve doğu kesimlerde yağışa dikkat!

Yurdun iç ve doğu kesimlerinde lokal gökgürültülü sağanak yağış geçişlerinin görüleceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Ordu, Tokat, Yozgat ve Sivas çevrelerinde etkili olması bekleniyor.

Sıcaklık, yurdun güneydoğu kesimlerinde 2 ile 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar, iç ve batı bölgelerde kuzey ve kuzeydoğu, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında batı ve kuzeybatı, doğu bölgelerde güney ve güneydoğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, yurdun iç ve batı kesimlerinde kuvvetli olarak esecek.

Meteorolojik uyarı:

Sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların; Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Ordu, Tokat, Yozgat ve Sivas çevrelerinde lokal olarak etkili olması bekleniyor.

Güney Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli kuzeyli rüzgar ve düşük nem nedeniyle yaşanabilecek muhtemel orman yangınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

5 GÜNLÜK HARİTALI HAVA RAPORU



Kayseri ve Yozgat selle boğuşuyor

Kayseri'de dün akşam saatlerinde bastıran sağanak yağış nedeniyle yaklaşık 200 ev ve işyerini su bastı. Yozgat'ta meydana gelen selde ise 50 araç sulara kapıldı. Ardahan'da ise yıldırım düşmesi sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Kayseri:
Ani bastıran sağanak yağışın ardından Alpaslan, Hürriyet, Osman Kavuncu ve Yeniköy mahallelerinde birçok ev ve işyerinin zemin ve bodrum katı sular altında kaldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Su ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri vidanjörlerle su çekme çalışmalarını sürdürüyor.

Yaklaşık 200 ev ve işyerinin sudan zarar gördüğünü bildiren itfaiye ekipleri, çalışmalarını sürdürdüklerini, şu ana dek 125 ev ve işyerinden su çektiklerini söyledi.

Yozgat:
Yozgat'ın Akdağ Madeni ilçesinde ise, dün akşam saatlerinde aniden bastıran sağanak yağış sele neden oldu. İlçede bazı ev ve işyerlerini su bastı, 50'ye yakın araç sele kapılarak sürüklendi.

Yaklaşık bir saat süren yağıştan sonra ilçeden geçen dereler taştı, ilçedeki bazı ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı.

Selde sürüklenen yaklaşık 50 araç, iş makineleriyle kurtarıldı. Sokaklardaki kum ve çakıl birikintilerinin temizlenmesine çalışılıyor.

Ardahan:
Ardahan'da yıldırım düşmesi sonucu ise 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Ardahan'da merkeze bağlı Bağdeşen köyünde Muhammet Aydın, İsmet Katırcı ve Muhammet Beşli çalışmak için tarlaya gitti.

Sağanak yağış sırasında düşen yıldırım sonucunda Muhammet Aydın öldü, 2 kişi ise yaralandı. Ardahan Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Samsun:
Selin vurduğu Samsun'da hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, selden etkilenenlere gerekli desteğin verileceğini söyledi.

Özak, selden etkilenen işyeri sahipleri için, KDV ve muhtasar beyannameyle ilgili erteleme yapıldığını, 'ödemeler konusunda da' ertelemeye gidileceğini söyledi.

Selden etkilenen bölgelerdeki temizlik ve onarım çalışmaları sürüyor. Başta önemli arterler olmak üzere bazı cadde ve sokaklar yeniden araç trafiğine açılmaya çalışılıyor.

Kentte şu ana kadar 500 dolayında işyeri ve 300 aracın hasar gördüğü tespit edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız