1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Mide ülserinde erken teşhis şart
Mide ülserinde erken teşhis şart

Mide ülserinde erken teşhis şart

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Gastroenteroloji uzmanı Dr. Abdulhalim Baki'den mide ülseriyle ilgili tavsiyeler.

A+A-

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Gastroenteroloji uzmanı Dr. Abdulhalim Baki, mide ülserinin insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini belirterek, özellikle alkol ve sigaradan uzak durulmasını istedi.

Dr. Baki, mide ülserinin midede ekşime ve yanma, mide çevresinde ağrı hissiyle kendisini gösterdiğini kaydederek, bu şekilde midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaranın mide ülseri olarak tanımlandığını söyledi.

Mide ülserinin birçok sebebi bulunduğunu dile getiren Dr. Baki, "Aşırı stres, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi bir şekilde tedavi edilmeyen gastrit, karaciğer yetersizliği veya safra kesesi operasyonu sonrasında 12 parmak bağırsağında mideye safra geri kaçışı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede tüketilmesi, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubatın aşırı tüketilmesi, sigara ve alkol kullanmak veya bazı romatizmal ilaçların ve ağrı kesicilerin uzun süre kullanılması mide ülserine yol açabilir. Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağrı hissi vardır. Erken doyma hissi yaşanır ve asitli yiyeceklerle şikayet artabilir. Geç dönemde şiddetli ağrılar, bulantı, kusmalar, hatta ülser kanaması dediğimiz kanlı kusmalar mide ülserinin belirtileri olarak karşımıza çıkabilir" dedi.

Belirtilerin ortaya çıkmasından sonra en kısa zamanda tedaviye geçilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Abdulhalim Baki, "Yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları baş gösterir. Hastada baş dönmesi ve terleme görülür. Bu devrede kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin dışkıları ise katran gibi olur. Bütün bu işaretler ülserin ilerlediğini gösterir. Mide ülseri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Bu hastalık başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur" diye konuştu.

Mide ülserinin tedavisinde diyetin pratik bir yarar sağlamadığını kaydeden Dr. Baki, tedavinin ilaçla yapıldığını söyledi.
Mide ülseri şikayeti olanların yemeklerini her gün belirli saatlerde yemesini tavsiye eden Dr. Baki, tedavinin erken döneminde mide asit salgısını artıran asitli içecek ve yiyecekler ile kızartmalardan da uzak durulmasının şart olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum